Сателитни Услуги

Литовска компания подпомага развитието на IoT с три наносателита

Иван Гайдаров

NanoAvionics, компания за космическа авионика от Вилнюс, Литва, наскоро изстреля три нано сателита - кубични сателити, носещи редица инструменти, които им позволяват да изпълняват широк спектър от роли. Очаква се тези нано сателити да бъдат ключът за разширяването на Интернет на нещата (IoT). Според експерти наносателитите са по-подходящи и ефективни за активиране на IoT мрежа от по-големите спътници с остарели системи, които фактически не могат да се актуализират.

"Интернет на нещата" е мрежа от всевъзможни уреди – от домакински машини до компютри и дори предмети - с все още неизползван дигитален потенциал. Идеята е те да получат мрежова свързаност и да обменят информация помежду си, без да се нуждаят от човешко взаимодействие. Това изисква наличие на мобилна мрежа почти навсякъде - услуга, която може да бъде подсигурена най-добре от сателити.

"Интернет на нещата" обаче е само един от възможните случаи на употреба на технологията на NanoAvionics. "Ние произвеждаме сателитни платформи. Въпреки че 80% от дизайна им остава стандартен, ние можем да персонализираме нашите сателити според изискванията и спецификата на мисията ", обяснява Вайда Каралиунайте, CMO на NanoAvionics.

Досега клиентите на NanoAvionics използат платформа за оптимизиране на селскостопанския контрол, за проследяване на застрашени животни в Африка и дори за академичното проучване на изменението на климата, проследявайки растежа на морските водорасли. "Свързаната със сателит мрежа, осигурена от нашата технология, е особено ценна в региони, където наземната инфраструктура е недостатъчна", казва Каралиунайте.

Този месец NanoAvionics сключва договор за изграждане на наносателити за сингапурската изследователска мисия "Cathode-Less Micro Propulsion Satellite" (CaLeMPSat). Мисията ще тества нова технология, която позволява наносателитите да изпълняват високо импулсивни маневри като орбитална поддръжка или летене във формация, както и маневри за извеждане от експлоатация, необходими за минимизиране на космическите отломки.

NanoAvionics се ражда след изстрелването на първите литовски спътници - LituanicaSAT-1 и LitSat-1 – през 2014 г. Основателите на компанията се срещат по време на стаж в НАСА. "NanoAvionics стартира, за да приложим нашия опит и да разработим и комерсиализираме литовската космическа техология. Черновите за първия спътник на екипа ни всъщност бяха нарисувани на салфетка в бара в сградата на НАСА ", разказва Каралиунайте.

Развитието на NanoAvionics в Литва представя глобалната тенденция, известна като Нова космическа парадигма. Привържениците на тази идея смятат, че експлоатацията на космоса в бъдеще трябва да бъде по-малко контролирано от правителството и повече от бизнеса. NanoAvionics се ангажира с тази визия от самото начало, с убеждението, че намаляването на разходите е най-решаващият фактор за отваряне на пространство за бизнеса.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X