Сателитни Услуги

Apple разработва собствена сателитна технология за трансфер на данни

Иван Гайдаров

Apple е създала секретен екип, който работи върху използването на сателитна технология за предаване на данни към устройствата на компанията. По този начин технологичният гигант става поредната организация, която обръща поглед към орбиталното пространство.

Според Bloomberg екипът е съставен от инженери с експертиза в сателитната и аерокосмическата индустрия, както и от специалисти в разработката на антени. Компанията си е поставила за цел да развие инициативата в рамките на пет години. Според източници, близки до проекта, той е в съвсем ранна фаза и все още съществува възможност Apple в крайна сметка да го преустанови в даден момент, тъй като все още няма ясна посока за разработката на самите сателити. Едновременно с това обаче, съществува и възможност проектът да се превърне в приоритет за компанията, след като източницит твърдят, че изпълнителният директор на Apple Тим Кук е проявил интерес към работата на екипа.

Ръководители на секретната група са космическите инженери Майкъл Трела и Джон Фенвик, които са били част от Skybox Imaging преди компанията за сателитни изображения да бъде продадена на Google през 2014 г. Двамата работят по спътниковите и космическите инициативи на Google до 2017 г., след което в пакет се местят в Applе.

Под ръководството на Кук Apple увеличи значително бюджета си за научни изследвания и разработки. През фискалната 2019 г. компанията инвестира 16 милиарда долара в това направление - 14% увеличение спрямо предходната година. Технологичният гигант иска да вгради сателитни възможности в колкото се може повече свои устройства.

Планът на Apple да използва сателити за предаване на данни до своите устройства може да ѝ помогне да намали зависимостта си от мобилните оператори. Технологията може също така да се използва за свързване на устройства без нуждата от традиционна мрежа или за по-прецизно проследяване на местоположението, което от своя страна ще доведе до създаването на подобрени приложения за навигация и нови функции.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X