Цифровото общество ще разчита много на 5G

Владимир Владков

Технологията 5G ще играе все по-ключова роля в развитието на европейската икономика и индустрия. Глобалният 5G пазар се очаква да генерира 225 милиарда евро в световен мащаб през 2025 г. Новите бизнес модели, базирани на технологията 5G, се основават на висока скорост и бърза достъпност до данните. Технологията е необходима например в транспорта и промишлеността, в сектора на здравеопазването и креативната индустрия, в интелигентните и енергийноефективни жилища и в споделянето на игри и медийно съдържание.

"Зависимостта от новите 5G технологии и свързаните с тях услуги означава, че сигурността не може да бъде компрометирана. Трябва да се гарантира, че потребителите могат да разчитат на функционирането на своите банкови услуги или на търговията с електроенергия. Доверието на потребителите се основава на възможностите на фирмите да защитават информацията и да осигуряват добавена стойност. Компаниите трябва да са отговорни за гарантирането на надеждността на услугата на всеки един етап", казва Рейо Савола, изследовател по киберсигурност във VTT.

Финландската организация VTT е разработила начини за подобряване на киберсигурността с финландски и немски бизнес партньори във водещия проект на клъстера Celtic-Next. VTT участва в проекта чрез разработването на средства за измерване и визуализация на киберсигурността и автоматизацията, които подпомагат създаването на сигурни 5G услуги. Например инструментът MVS може да се използва за визуализиране на състоянието на киберсигурността в реално време.

"Необходими са ни данни от измервания на това колко добре работят решенията за киберсигурност, когато са изложени на реални рискове. Също така трябва да е възможно да се структурират и визуализират измерените данни за вземане на адекватни решения. Те поставят основата за изграждане и подобряване на доверието в сложна и променяща се система", допълва той.

Цифровото общество ще разчита много на 5G

Освен VTT, в проекта SENDATE участват също Airbus Defence and Space Oy, Comiq Oy, Elisa Corporation, F-Secure Corporation, Insta DefSec Oy, Second Nature Security Oy, Softera Oy и SSH Communications Security Corporation. Решенията, разработени от компаниите, подобряват 5G сигурността свързана с управлението на мрежата и софтуерните конфигурации, IoT автентификацията и разследването на кибер престъпления във виртуална среда.

Според компаниите работата на консорциума подкрепя развитието на 5G сигурността, обединявайки европейски специалисти и експерти в тази област. Това допринася за развитието на собствени решения на компаниите и до сътрудничество между участниците.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X