Сигурност

САЩ финансира местните оператори с $ 1 млрд. за замяна на китайското мрежово оборудване

Иван Гайдаров

Американското правителство разработва законодателство, което да осигури финансиране на стойност 1 милиард долара, насочено към операторите за замяна на мрежово оборудване, произведено от Huawei или други компании, които се считат за риск за националната сигурност.

Паричните средства ще бъдат достъпни за нишовите и районните оператори в страната, много от които към момента използват оборудване, доставено от компании, считани от американските власти за заплаха.

В изявление на подкомисията по комуникации и технологии към Камарата на представителите се казва, че новото законодателство ще помогне на "малките и районни доставчици да се освободят от подозрителното мрежово оборудване и да го заменят с по-безопасно".

В продължение на много други изявления на американските власти относно веригата за доставки в телекомуникационната индустрия, от подкомисията заявяват, че този ход е необходим заради съображения, свързани с национална сигурност, тъй като "компании като Huawei и свързаните с нея лица могат да представляват значителна заплаха за пазара и сигурността на Америка".

Ако законопроектът се превърне в закон, финансирането ще се ръководи от Федералната комисия за комуникации (FCC), като операторите са длъжни да кандидатстват пред регулатора и да изчакат одобрение.

Законопроектът, озаглавен The Secure and Trusted Communications Network, вече е бил представен от ръководството на комисията и сега трябва да премине през всички нейни членове, преди да бъде приет и от другите законодателни органи в САЩ.

В допълнение към инструкциите FCC да създаде фонд от 1 милиард долара и да отвори процеса по кандидатстване, законопроектът официално забранява използването на държавно финансиране за закупуване на оборудване или услуги от компании, считани за риск за националната сигурност.

Съобщението идва седмица, след като комисарят на FCC, Джефри Старкс, призова властите да гарантират, че по-малките оператори в страната няма да поемат цялата финансова тежест при премахването на китайското оборудване от своите мрежи.

От Huawei многократно отричат тяхното оборудване да е заплаха за сигурността на когото и да било.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X