Сигурност

Ericsson: Липсата на фокус върху сигурността може да забави 5G

Иван Гайдаров

По време на провеждащия се в Москва технологичен форум Mobile 360 Eurasia, Хавиер Гарсия Гомес, CTO на Ericsson за Европа в Латинска Америка, акцентира върху повишените нива на заплаха, свързани с 5G мрежите, и предупреди, че развитието на технологията може да дерайлира, ако сигурността не се превърне в основен фокус.

Гомес отбелязва, че 5G е "критична платформа за бизнеса и обществото, но няма да се случи, ако сигурността не е централен компонент, тъй като никой няма да постави живота и икономиката си в мрежа, за която не вярва, че е сигурна платформа за развитие и социална ангажираност."

По думите му динамичният, отворен характер на много 5G внедрявания, включващ хардуер на трети страни, отворена архитектура и интерфейси, ще увеличи нивото на заплаха за мрежите, което означава, че са необходими още по-стабилни процедури за сигурност. "Трябва да сме сигурни, че имаме система, която създава сигурност, видимост и автоматизация от край до край. Добрата новина е, че индустрията е добре запозната и е много солидна в предлагането на решения. Ние сме способни да създадем много силна екосистема за сигурност", категоричен е Гомес.

Според него обаче "пътуването никога няма да свърши", докато системите не са подсигурени чрез изкуствен интелект и машинно обучение – технологии, призвани да играят основна роля в защитата на съвременните мрежи.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X