Сигурност

FCC официализира рестрикциите срещу Huawei и ZTE на 19 ноември

Иван Гайдаров

Федералната комисия за комуникации на САЩ (FCC) насрочи гласуване на мярката, която ще попречи на операторите да използват държавни средства за закупуване на технологии от Huawei и ZTE и ще изиска от тях да заменят съществуващите устройства от двата доставчика в своите мрежи.

Членовете на комисията ще гласуват на 19 ноември за план от две части, който включва окончателна заповед за приемане на първото правило, първоначално предложено през април 2018 г., и проект на предложение за второто.

Ако бъде приета, заповедта ще определи Huawei и ZTE като заплахи за националната сигурност и ще блокира операторите да използват субсидии от Universal Service Fund (USF) на FCC за закупуване на тяхно оборудване. Тя също така ще установи процедури за идентифициране на други компании, за които се смята, че представляват риск за сигурността и ще бъдат добавени в списъка със забрани.

Относно елемента, който изисква операторите да заменят всяко съществуващо устройство на Huawei и ZTE, FCC заявява, че ще търси обратна връзка за това каква част от технологиитв на тези доставчици вече функционират във вътрешните мрежи и какви разходи ще коства на операторите замяната им.

Председателят на FCC Айт Пай заявява, че тези стъпки са необходими, за да се гарантира, че правителственото финансиране не подлага на заплаха националната сигурност. "Трябва да сме сигурни, че нашите мрежи няма да навредят на националната и икономическата сигурност на страната или да подкопаят ценностите ни", категоричен е той.

Детайли

По време на разговор с журналисти, висши служители на FCC заявяват, че доставчиците, включени в списъка със заплахи, включително Huawei и ZTE, ще разполагат с 30 дни за оспорване на решението да бъдат поставени в него. Отговорът на жалбите ще бъде даден от Бюрото за обществена безопасност към FCC в рамките на 120 дни.

Старши служители на FCC отбелязват, че заповедта ще обхваща фиксирани и мобилни мрежи, но няма да засегне смартфоните, направени от попадналите в списъка доставчици, тъй като субсидиите от USF не се използват за подобни устройства.

Въпреки че правилото ще се прилага само за получателите на субсидии от USF, служителите добавят, че очакват действия от други правителствени агенции в същата посока.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X