Сигурност

Лондон допуска 5G оборудването на Huawei в местните мрежи?

Иван Гайдаров

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е готов да позволи на Huawei да продължи да доставя оборудване на местните оператори заради опасения, че забраната на китайския доставчик ще доведе до изоставане на страната в 5G надпреварата, съобщава The Times.

Позовавайки се на източници, близки до правителството и службите за сигурност, вестникът съобщава, че Джонсън ще последва предшественика си Тереза Мей, позволявайки на Huawei достъп до части от мрежите, които нямат критично значение. Той вече е провел консултации със своите министри. Официално решение на Съвета за национална сигурност (NSC) се очаква през ноември, посочва The Times.

При разгръщането на 5G британските операторите и в момента използват оборудването на китайския доставчик, но компанията е държана настрана от чувствителните елементи на инфраструктурата след решение на NSC през април. През юли Борис Джонсън пък обяви, че има нужда от време, за да излезе с официална позиция по отношение на участието на Huawei в изграждането на 5G мрежата на Обединеното кралство.

Голямото прецакване?

Според анализатори Джонсън ще позволи на Huawei да продължи да доставя мрежово оборудване на местните оператори, защото няма жизнеспособна алтернатива. Един от източниците на вестника коментира, че правителството няма "добър заместител" за някои от технологиите на китайския доставчик, добавяйки, че западът "се е прецакал, като е позволил на Huawei да развие почти монопол в тази област".

Все пак, на всички е ясно, че Борис Джонсън ще гледа да не влиза в конфликт със САЩ и президента Доналд Тръмп, които предприеха глобална кампания срещу Huawei. Това се потвърждава и от служител на разузнаването, цитиран от The Times, според когото Обединеното кралство ще бъде в състояние да ограничи всяка потенциална опасност, идваща от китайското оборудване, но въпреки това подобно решение би имало политически последствия.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X