Сигурност

BND: Не може да се има пълно доверие на Huawei

Иван Гайдаров

Шефът на германското разузнаване обяви, че на Huawei Technologies Co. "не може да се вярва напълно". По този начин той даде сигнал, че хардлайнерите от сферата на сигурността в правителството на канцлера Ангела Меркел искат да ограничат достъпа на китайския технологичен гигант до 5G мрежите в страната.

Бруно Кал, президент на Федералната разузнавателна служба на Германия (BND), направи този коментар във вторник в Берлин, попитан за нивото на риск от присъствието на Huawei в разширената 5G мрежа и евентуалните връзки на компанията с правителството в Пекин.

"Трудно може да се има доверие на държавна компания, която има много високо ниво на зависимост от Комунистическата партия на Китай и разузнавателния апарат на страната", категоричен е Кал по време на парламентарно изслушване.

По-рано тази година правителството на Меркел изключи възможността за налагане на категорична забрана на китайския доставчик на оборудване. Германия изгражда ултрабързи 5G мрежи, противопоставяйки се на предупрежденията на правителството на САЩ, че оборудването на Huawei крие риск от китайски шпионаж. Канцлерът неглижира позицията на разузнавателните служби, отхвърляйки възможността властите да имат правото да идентифицират "ненадеждни" доставчици.

Германското правителство е под натиск да гарантира, че местните компании ще могат да се възползват от предимствата на следващото поколение комуникационни технологии бързо и на разумна цена. "Германските компании ще имат бърз и изгоден достъп до 5G инфраструктура", заяви Меркел по време на технологична конференция в Дортмунд във вторник, като обеща, че Федералната агенция по мрежите скоро ще обяви как компаниите могат да имат достъп до запазени 5G честоти.

Въпреки това, ръководителят на германското разузнаване акцентира, че правителството все още обмисля мерките за сигурност и няма официално взето решение.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X