Сигурност

САЩ ограничава включването на чуждестранни телекоми на местния пазар?

Иван Гайдаров

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предприе стъпки, които могат да направят така, че чуждите телекомуникационни компании в страната да загубят лицензите си за работа, ако бъдат квалифицирани като заплахи за националната сигурност.

Новосъздаден Комитет за оценка на чуждестранното участие в сектора на телекомуникационните услуги в Съединените щати има задачата да оценява текущите лицензи и заявления и да предоставя препоръки на Федералната комисия по съобщенията (FCC) за отхвърляне, отказ или условно одобрение на всяко искане.

Този ход официализира натиска, налаган върху FCC през 2019 г., чиято цел е да бъде забранено China Unicom и China Telecom да подновят споразуменията за взаимно свързване с американската администрация, подписани преди години. Малко преди да бъде обявен той, на China Mobile беше отказано подновяване на вече съществуващ лиценз.

Заявленията трябва да бъдат изпратени за оценка до FCC, след което комисията ще разполага със 120 дни, за да приключи с анализа си. Той също така ще има право да преглежда съществуващите лицензи по своя преценка и да препоръчва модификации или окончателно оттегляне.

Комитетът се ръководи от генералния прокурор на САЩ Уилям Бар, като в борда влизат също така секретарите на отбраната и вътрешната сигурност. Президентът Тръмп има правото да назначи и други длъжностни лица в рамките на звеното.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X