Сигурност

China Telecom с нова офанзива да запази лиценза си в САЩ

Иван Гайдаров

Американското дъщерно дружество на China Telecom излезе с позиция, че всеки ход за прекратяване на лиценза за свързване в страната би бил незаконен, след като от администрацията притисна Федералната комисия по съобщенията (FCC) да блокира участието на компанията в местната телекомуникационна инфраструктура заради съображения за сигурност.

Според адвокатите на China Telecom Americas всеки ход за отнемане на разрешителното на доставчика без той да има право да се защити в съда би нарушил "конституционно защитени свободи" и ще навреди на репутацията на страната. Те отправиха искане FCC да потвърди, че няма да се предприемат действия, докато компанията не бъде уведомена за точните твърдения срещу себе си и не получи възможност за отговор.

Искането на China Telecom идва, след като на девети април Министерствата на правосъдието, вътрешната сигурност, отбраната и търговията съвместно призоваха FCC да отнеме разрешителното на компанията, което тя притежава от 2007 г.

В съвместно изявление институциите посочват "съществени и неприемливи рискове за националната сигурност и правоприлагането", свързани с дейността на компанията. Според тях компанията е уязвима от страна на китайското правителствено влияние и е направила неверни твърдения за своите практики в областта на киберсигурността и това къде се съхраняват американските ѝ бази данни.

По-малко от седмица преди това президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди създаването на специална комисия за преглед на телекомуникационните лицензи и приложения, за да се определят потенциалните заплахи за националната сигурност.

В крайна сметка последната дума ще има FCC.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X