Сигурност

Основните канадски оператори се отказват от Huawei

Иван Гайдаров

Huawei се сблъсква с редица предизвикателства в Канада. Reuters твърди, че има открити доказателства, които подкопават сериозно ключов аспект на защитата на финансовия директор на компанията Менг Ванжоу срещу екстрадицията ѝ в САЩ, докато доставчикът губи две основни 5G поръчки с операторите Bell Canada и Telus.

Според информационната агенция новооткритите документи показват, че Huawei се е опитала да прикрие връзката си със Skycom Tech преди няколко години, когато медията за първи път съобщи за връзка между компаниите.

Skycom Tech е обвинена в нарушаване на американското търговско ембарго върху Иран, ключов елемент по делото, водещ до арестуването на Менг през 2018 година. Ако новината се окаже вярна, това би означавало, че двете организации са излъгали банкови институции за липсата на връзка помежду си.

5G удар

Новината за новите доказателства идва в момент, в който ключовите телекомуникационни оператори в страната предпочетоха като 5G доставчици Nokia и Ericsson. Причината за това е оценката на канадските власти за сигурност.

Bell Canada допълни предишна сделка с Nokia, като възложи договор на Ericsson, покриващ радио оборудване за следващото поколение мобилни и фиксирани услуги за безжичен достъп, докато Telus заяви, че Nokia и Ericsson ще предоставят своето 5G оборудване, след като през февруари финансовият изпълнителен директор Дъг Френч коментира пред Financial Post, че Huawei е част от плановете на компанията.

Канадските служби по сигурността инициираха кампания за анализ на рисковете пред сигурността на 5G мрежите, включително тези, за които се твърди, че са поставени от Huawei в края на 2018 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X