Сигурност

Американските компании ще могат да разработват 5G стандарти с Huawei

Иван Гайдаров

На американските компании ще бъде разрешено да работят с Huawei за разработване на 5G стандарти, стана ясно от ново правило, обявено от Министерството на търговията на САЩ.

"Съединените щати няма да отстъпят лидерството в глобалните иновации. Институцията ще защитава интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ, като насърчава американската индустрия да се ангажира изцяло и да се застъпва за това американските технологии да станат международни стандарти", обяви министърът на търговията на страната Уилбър Рос.

Изменението идва повече от година, след като САЩ поставиха Huawei в "черен списък" на Министерството на търговията, който забранява на американските фирми да продават технологии и части на китайската телекомуникационна компания. Решението определено навреди на бизнеса на Huawei, но също така създаде сериозно объркване относно това дали американските компании могат да участват в организации, които определят индустриални стандарти.

"Акцията по вписването на Huawei в "черния списък" през май 2019 г. не пречи на американските компании да участват във важни дейности за разработване на стандарти", се казва в съобщението на уебсайта на Министерството на търговията.

От Huawei обявиха, че позицията им остава непроменена. "Бихме искали да продължим да водим искрени дискусии във връзка със стандартите за нови технологии с нашите колеги, включително тези в САЩ, допринасяйки за технологичния напредък на обществото като цяло", коментира говорителят на Huawei Джо Кели.

САЩ отдавна твърдят, че Huawei поддържа тесни отношения с китайското правителство и че оборудването на компанията може да се използва за шпиониране на други държави и организации. Huawei многократно отрича обвиненията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X