Сигурност

Великобритания наложи пълна забрана на Huawei

Иван Гайдаров

Правителството на Обединеното кралство представи своята преразгледана позиция относно участието на Huawei в 5G мрежите на страната, налагайки пълна забрана на доставчика да участва на местния пазар от края на тази година.

"5G ще бъде преобразуваща за страната ни сила, но само ако имаме увереност в сигурността и устойчивостта на инфраструктурата, върху която е изградена", обяви секретарят по дигиталните технологии Оливър Даудън и добави: "След санкциите на САЩ срещу Huawei и актуализираните съвети от нашите кибер експерти, правителството реши, че е необходимо да забрани участието на Huawei в нашите 5G мрежи." По думите му след 1 януари 2021 г. ще бъде забранено инсталирането на нови устройства, а наличните трябва да бъдат премахнати до 2027 г.

"Този решителен ход осигурява на индустрията яснота и сигурност какво трябва да постигне, за да достави 5G в Обединеното кралство. Ще приложим необратими мерки за пълното премахване на оборудването на Huawei от нашите 5G мрежи", категоричен е Даудън.

Това означава, че Huawei ще престане да бъде активен участник в телекомуникационната индустрия на Обединеното кралство от следващата година. Компанията ще бъде ограничена до изпълнението на съществуващите си ангажименти за поддръжка. В същото време удължаването на срока за премахване на технологиите на китайската компания от мрежите цели да отговори на страховете на Vodafone и BT.

"Това разочароващо решение е лоша новина за всеки в Обединеното кралство с мобилен телефон", заяви от своя страна Ед Брустър, говорител на Huawei UK. "Това заплашва да премести Великобритания в бавната дигитална лента, да се увеличат сметките на потребителите и да се задълбочи дигиталната пропаст. За съжаление, бъдещето ни във Великобритания се политизира, тук става въпрос за търговската политика на САЩ, а не за сигурността. През последните 20 години Huawei се фокусира върху изграждането на по-добре свързана Великобритания. Като отговорен бизнес ще продължим да подкрепяме клиентите си, както винаги сме го правили."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X