Сигурност

Китай готви рестрикции срещу Nokia и Ericsson?

Иван Гайдаров

Ако Европа посследва примера на Обединеното кралство и наложи подобна забрана на Huawei да доставя 5G технологии, Китай може да наложи реципрочни мерки срещу европейски доставчици, твърди Wall Street Journal, позовавайки сe на източници, запознати с плановете на Пекин. Според изданието Китай смята да наложи контрол върху износа на устройствата на Ericsson и Nokia, произведени в страната, ако ЕС реши да наложи 5G забрана на Huawei.

Въпреки че Европейската комисия вероятно би отрекла подобно твърдение, изглежда, че ЕС следва позицията на Обединеното кралство по отношение на Huawei. По този начин съюзът ще потвърди притесненията на Лондон, свързани с потенциалните рискове за сигурността, които носят технологиите на Huawei в телекомуникационните мрежи.

Тъй като неотдавнашната промяна в позицията на Обединеното кралство се основава изцяло на съветите на експертите по сигурността, е безспорно, че останалата част от Европа е изправена пред същите дилеми, породени от американските санкции срещу Huawei. ЕК със сигурност ще трябва да направи ново изявление по темата по един или друг начин и ако не ограничи напълно участието на китайския доставчик, ще трябва да обясни с кои заключения на британските експерти не е съглaсна.

В същото време, ако информацията е 100% вярна, Китай ще трябва да помисли два пъти, преди да действа в тази посока. Това не само ще бъде явен опит за грубо изнудване, но и ще даде силен стимул за всички западни компании да преместят производството си извън страната. Този процес вече е факт, мотивиран от различни причини, но действия като това вероятно биха нанесли повече вреда на самия Китай, отколкото на страните, които се стреми да изнудва.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X