Сигурност

Китай отрече да планира рестрикции срещу Nokia и Ericsson

Иван Гайдаров

Китайското външно министерство обяви, че изданието The Wall Street Journal си е измислилo историята, че Китай смята да наложи рестрикции срещу Nokia и Ericsson. Въпросната история се основава на анонимни източници, които твърдят, че ако Европейският съюз реши да следва позицията на Великобритания за забрана на участието на Huawei при изграждането на 5G мрежите, Пекин ще наложи рестрикции срещу двете европейски компании.

"Публикуването тази информация има скрити мотиви. Това е злонамерено измислена новина, насочена към подкопаване на добрите отношения на сътрудничество между Китай и ЕС", коментира Уан Уенбин, говорител на китайското външно министерство, пред Global Times.

Институцията дори демонстрира готовност да се включи в играта на "вътрешни източници", като ползващия се с правителствено одобрение Global Times цитира неназован бивш ръководител на Ericsson, който казва: "The Wall Street Journal иска да унищожи приятелските отношения между Китай и ЕС."

Фактът, че Китай се почувства принуден да опровергава информацията на WSJ, показва, че страната се притеснява от отдръпването на западните си търговски си партньори. В крайна сметка, анализаторите смятат, че Китай трябва да измисли по-добра дипломатическа стратегия от "направете това, което искаме, или иначе", ако иска да спаси по-голямата част от експортно ориентирания си пазар.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X