Сигурност

Американски телеком тества квантово криптиране

Иван Гайдаров

Verizon провежда тестове на тип криптиране за защита на потребителските данни, известно като Quantum Key Distribution (QKD), което би могло да бъде сериозно развитие на мрежовата сигурност.

За разлика от числовите методи за криптиране, използвани днес, QKD създава ключове въз основа на квантовите свойства на фотоните, което прави много по-трудно и дори невъзможно осъществяването на пробиви.

По време на тестовете, заявяват от Verizon, QKD се използва за криптиране и изпращане на видео поток между 5G лабораторията на оператора и два от офисите му - във Вирджиния и Вашингтон. Въпреки че тестът е проведен през оптична мрежа, телекомът ще се опита да използва технологията и в мобилната си мрежа.

Главният директор по разработката на продукти Никола Палмър коментира, че тестът е част от усилията на компанията за "откриване на нови начини за осигуряване на безопасни мрежи и комуникации" за потребителите и предприятията.

AT&T също работи върху квантовите възможности и мрежовите приложения в партньорство с Калифорнийския технологичен институт.

Verizon има и други инициативи с фокус върху 5G сигурността, включително тестове на система, използваща AI и машинно обучение за откриване на аномалии в мрежата и анализ на производителността; мрежови ускорители за смекчаване на нарастването на латентността, причинено от защитните функции; система за управление на идентификационни данни за свързани превозни средства.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X