Сигурност

И Германия отрязва достъпа на Huawei до 5G пазара си?

Иван Гайдаров

Публикация в германската преса твърди, че правителството ще наложи нови ограничения върху участието на Huawei в изграждането на 5G мрежа в страната. Информацията идва от изданието Handelsblatt, което твърди, че е разговаряло с представител на германското правителство, който заявява, че макар да няма пълна забрана за Huawei, използването на технологии на китайския доставчик ще бъде сериозно ограничено. Компанията ще бъде поставена както на технически, така и на политически тест, като последният трябва да определи надеждността на Huawei.

Тъй като почти всички страни, които искат да останат в добри отношения със САЩ, изразяват съмнения спрямо Huawei предимно заради това, че са китайска организация, е трудно за разбиране как точно доставчикът ще успее да премине политическия тест. Така че подобна мярка би била откровено изхвърляне на Huawei от германския 5G пазар, макар и привидно смекчено.

Изглежда, че германските агенции за сигурност не се интересуват особено като цяло от Huawei към момента, но правителството подготвя сцената за тяхната поява, тъй като именно те ще вземат крайното решение. Ако тази информация се окаже вярна, тогава германското правителство за пореден път се опитва подобно на Обединеното кралство да облече политическо решение като такова, свързано със сигурността. Двете страни вероятно се надяват по този начин да запазят до известна степен отношенията си с Китай, въпреки забраната на Huawei.

Германското правителство все още не е обявило официално мерките срещу китайската компания, но ако това се случи, тогава можем да очакваме останалата част от ЕС да последва неговия пример. Подобно решение ще струва скъпо на германските оператори, които ще се нуждаят от години, за да се адаптират към новите правила.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X