Сигурност

Ще забрани ли Италия участието на Huawei в изграждането на 5G?

Иван Гайдаров

"Що се отнася до 5G, обясних на секретаря Помпео, че гледаме сериозно на притесненията, които имат нашите съюзници от САЩ, и сме напълно наясно с отговорността, която носи всяка държава от НАТО, когато сигурността на техните съюзници е сложена на масата". Това заяви пред журналисти италианския външен министър Луиджи Ди Майо след срещата си с американския държавен секретар Майк Помпео.

"Италия е напълно наясно колко е важно да се гарантира сигурността на 5G мрежите. Това е абсолютен приоритет за нас и затова ние сме за общи европейски правила - тема, която често съм повдигал пред върховния представител Йосеп Борел, до степен, в която призовах тя да бъде предмет на дискусия в предстоящия Съвет по европейски въпроси", добави Ди Майо.

Той припомни, че страната вече е въвела законодателство, което увеличава възможностите на правителството да наблюдава развитието на 5G мрежите и е високо оценено в рамките на ЕС. Според него всички договори в областта на 5G трябва да бъдат анализирани от специализирана група към кабинета на премиера.

Като цяло от думите на Ди Майо става ясно, че Италия е готова да наложи по-сериозни рестрикции срещу Huawei. Още повече, че в рамките на ЕС водеща е позицията на Германия, която вече даде индикации, че ще заеме по-твърда позиция по отношение на сигурността на 5G мрежите, потвърждавайки, че лобирането на САЩ дава нужните плодове.

"С външния министър проведохме дълъг разговор за опасенията на Съединените щати, че Китайската комунистическа партия се опитва да използва икономическото си присъствие в Италия, за да обслужва собствените си стратегически цели", коментира от своя страна Помпео, добавяйки, че "за разлика от американските компании, Китайската комунистическа партия не е тук, за да създава искрено взаимоизгодно партньорство".

"Съединените щати настоятелно призовават италианското правителство да обмисли внимателно риска за националната си сигурност и неприкосновеността на личния живот на своите граждани, които носят технологични компании, свързани с държавата, управлявана от Китайската комунистическа партия", акцентира още Помпео.

Сега остава да видим ще бъде ли последвана от реални действия от страна на Рим тази среща.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X