Мобилни Мрежи

Китай наложи контрол върху износа, а ECTA денонсира забраната на Huawei

Владимир Владков

Неизбежната китайска реакция срещу санкциите на САЩ придобиха нова форма. Междувременно организацията на европейските телкоми оспори политически мотивираните забрани/

Китайската комунистическа партия подсказа, че готви реципрочни действия, за да се отговори на американските санкции срещу Huawei, когато преди месец обяви, че готви "списък с нежелани дружества". Сега агенция Синхуа обяви, че Китай е приел нов закон за контрола на износа.

"Китай може да предприеме контрамерки срещу всяка държава или регион, които злоупотребяват с мерки за контрол на износа и представляват заплаха за националната сигурност и интереси на Китай, съгласно закона", съобщава Синхуа. "Контролът на износа е често срещана международна практика, при която дадена държава забранява или ограничава износа на специфични артикули, като ядрени материали например, за да изпълни своите международни задължения, като неразпространението, но същевременно защитава собствените си интереси за националната сигурност и развитие."

Ако това е стандартна, обичайна практика, как така Китай едва сега прибягва до нея? Това е само стандартната риторична "опаковка", с който са покрити други неща, за да изглеждат по-безобидни. Независимо че този закон е ясно разработен, за да даде на китайската държава правомощието да налага санкции на компании, изглежда че заплаха за нейните интереси представляват американските.

Използвайки неясни, субективни критерии, за да действат срещу Huawei, САЩ на практика легитимираха подобно поведение и от останалия свят. Степента, в която Китай използва този нов закон, вероятно ще зависи от резултата от предстоящите избори в САЩ. Както виждаме с неуспешните преговори за Брекзит, търговията е популярна политическа "пешка" в наши дни и Китай сигнализира за готовността си да ескалира войната.

Също така на английския сайт на Xinhua е публикувана статия със заглавие "Телеком групата на Европа денонсира забраната на китайско оборудване". Тя се позовава на скорошно съобщение за пресата, публикувано от ECTA (Европейската асоциация за конкурентни телекомуникации), в което се прави следното изявление.

"ECTA осъжда всякакви забрани на китайски доставчици на 5G по геополитически причини и подчертава, че такива решения могат да бъдат оправдани само въз основа на добре установени факти. Инструментариумът 5G (5G Toolbox) предоставя подходяща рамка на ЕС за отговор на проблемите в сигурността, засягащи мрежите на бъдещето, като същевременно зачита европейския и националния суверенитети."

След това публикацията продължава за това колко вредно за конкуренцията е премахването на два от петте "световни доставчици", което е неоспоримо. Трябва да се отбележи обаче, че само един от тези пет доставчика е пълноправен член на ECTA и това е Huawei.

Тъй като 5G Toolbox беше представен преди месец, не е очевидно защо ECTA избра този момент, за да направи такова съобщение. Най-доброто предположение е, че постоянното увеличаване на държави от Европейския съюз, решили да увеличат своите ограничения върху Huawei, в явен отговор на натиска на САЩ, алармира членовете на ECTA.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X