Сигурност

Швеция изключи Huawei и ZTE от търговете за 5G спектър

Иван Гайдаров

Швеция посочи телекомуникационните компании, които ще участват в търгoвете за нейния 5G спектър. Истинската новина обаче е, че скандинавската държава забраняване присъствието на Huawei и ZTE.

Шведският телекомуникационен регулатор (PTS) във вторник обяви, че на телекомуникационните компании няма да бъде разрешено да използват оборудване от Huawei и ZTE за разгръщане на мрежи в обхвати 2,3 GHz и 3,5 GHz. Освен това, ако притежателите на лицензи искат да използват която и да е от съществуващите си инфраструктури в тези мрежови внедрявания, продуктите, вече доставени от Huawei и ZTE, трябва да бъдат премахнати най-късно до 1 януари 2025 г.

Забраната на китайските доставчици - и тук е важно да се отбележи, че PTS посочва конкретно Huawei и ZTE, вместо да издава обща забрана за всички - засяга инфраструктурата, използвана за основни функции, включително в мрежата за радиодостъп, предаването на информацията и ядрото, както и във функциите за обслужване и поддръжка.

Решението е мотивирано от опасения по отношение на националната сигурност и идва след експертни оценки от страна на шведските въоръжени сили и службите за сигурност, както предполагат новите правила, приети в началото на тази година, коментират от регулаторът. Условията изискват всички притежатели на лицензи да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират, че тяхната инфраструктура не нарушава сигурността на страната.

Търгът за радиочестотния спектър трябваше да се проведе по-рано тази година, но беше отложен, за да има време за определяне на рамките за сигурност. Новата дата е 10 ноември.

Но решението явно не изненадва шведските телекомуникационни компании.

Telia стартира ранна 5G услуга в обхвата 700 MHz това лято, използвайки оборудване от местния доставчик Ericsson. В допълнение, норвежките операции на телекома са базирани също на Ericsson, въпреки че това решение вероятно е взето по-скоро от бизнес, отколкото от политически съображения, като се има предвид, че Норвегия не е част от анти-китайския алианс все още.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X