Сигурност

Жалба на Huawei отмени 5G търг в Швеция

Иван Гайдаров

Шведският телекомуникационен орган PTS беше принуден да отложи своя 5G търг, който трябваше да стартира на 10 ноември, след като местният съд постанови спиране на решението на регулатора за изключване на Huawei от следващото поколение мрежи на страната.

Прессъобщение от административния съд в Стокхолм потвърждава неговото решение, заявявайки, че "някои части от решението на PTS преди предстоящия 5G търг няма да се прилагат до допълнително нареждане".

Миналия месец PTS забрани на операторите в страната, които са се регистрирали за участие в търга, да използват продукти, произведени както от Huawei, така и от ZTE, като се позова на притеснения, свързани със сигурността.

Скандинавската страна последва Обединеното кралство и нареди на операторите да премахнат продуктите на китайските доставчици от 4G и 5G мрежите си до 1 януари 2025 г. Huawei обаче отвърна на удара, обжалвайки решението миналата седмица с аргумента, че изключването му няма да е от полза за потребителите и за страната като цяло.

Административният съд на Швеция обчви, че ще продължи да следи случая, намеквайки, че решението не трябва да се разглежда непременно като победа за китайския доставчик.

След решението на съда, PTS излезе с изявление, в което обяви, че планираният търг няма да продължи както е планирано, но процесът се очаква да започне възможно най-скоро.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X