Сигурност

Геополитиката забавя разпространението на 5G и технологичното развитие

Иван Гайдаров

Ограничаването на китайските доставчици от 5G внедряванията в западните страни на основата на предполагаеми опасения, свързани със сигурността на оборудването, ще има пагубен ефект върху пускането на 5G и развитието на технологиите през следващите години. Според ново изследване на световната технологична консултантска компания ABI Research изключването на Huawei от внедряванията ще забави пускането на 5G с няколко години и ще натовари мрежовите оператори с допълнителни разходи от няколко милиарда долара, когато става дума за замяна на съществуващата инфраструктура.

"Нашите изследвания показват, че недопускането на Huawei и ZTE до внедряването на 5G и ограничаването на достъпа им до вериги за доставки на силиций и полупроводници ще има сериозни икономически последици. Освен това, забраната на тези китайски доставчици ще попречи както на научноизследователската и развойна дейност в сферата на 5G, така и на тази в 6G", казва Лео Гергс, анализатор за 5G пазарите в ABI Research.
Първо и най-важно, ограничаването на доставчиците от внедряване на 5G създава последващи икономически последици за мрежовите оператори. Гергс обяснява: "Забраната на Huawei и ZTE не само налага допълнителни разходи за операторите, които трябва да заменят оборудването на китайските компании от съществуващите мрежови внедрявания, но също така ограничава избора на доставчиците, намалявайки степента на конкуренция на пазара. Това определено намалява натиска за низходящо ценообразуване, принуждавайки мрежовите оператори да плащат по-високи разходи за мрежово оборудване, отколкото ако на пазара бяха включени и китайските играчи. В допълнение към налагането на по-високи разходи за внедряване на операторите, ограничаването на достъпа на Huawei до 5G чипсети от американски доставчици може лесно да се окаже по-вредно за американската икономика, отколкото за китайската, тъй като Huawei сега планира да започне собствено производство на чипсети в новоизградена фабрика в Шанхай."

Анализаторът обръща внимание, че макар Huawei да планира да произвежда 5G чипсети само за своите продукти, дългосрочните амбиции на компанията ще бъдат да обслужва целия местен пазар. В резултат на това китайското търсене на чипсети от САЩ непрекъснато ще намалява. "Американските компании за полупроводници генерират значителна част от приходите си от Китай. Наближаващата ерозия на търсенето ще повлияе сериозно на полупроводниковата индустрия в страната", обясняват от анализаторската компания.

Освен икономически ефекти, забраната на Huawei също така ще има сериозни последици за стандартизацията на 5G. Huawei и други китайски телекомуникационни компании са сред най-големите участници в патентната дейност, свързана с 5G. "Лишаването на Huawei от възможността да си осигури приходи от тези инвестиции в научноизследователска и развойна дейност ще накара компанията да преразгледа и намали усилията си в тази посока. В резултат на това разпространението и развитието на 5G ще пострадат не само на национално ниво, но и в световен мащаб ", обяснява Гергс и предупреждава: "Регулаторите трябва да бъдат много внимателни и да избягват да вземат политически мотивирани решения по икономически и технологични въпроси. За да се гарантира, че 5G може да разкрие истинския си трансформационен ефект пред света, регулаторите и политическите органи не трябва да превръщат разпространението на технологията в разменна монета за геополитически интереси."

"Ако се установи, че определено мрежово оборудване е несигурно от технологична гледна точка, здравословният и неограничен икономически пазар естествено ще се отдалечи от тези инфраструктурни компоненти. Това би се случило без политическата намеса, която е вредна за икономиката и ще застраши огромната стойност, която 5G и бъдещите поколения клетъчна свързаност ще донесат на обществата по целия свят ", заключава Гергс.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X