Сигурност

Влизане в Световния мобилен конгрес 2021 само с негативен тест за Covid

Владимир Владков

GSMA се стреми да осъществи поне тази година Световния мобилен конгрес на живо в Барселона, но ще изисква от посетителите редица мерки заради пандемията Covid-19.

Събитието, което в други години вече трябваше да е приключило, трябва да започне на 28 юни на обичайното си местоположение в Барселона. Но тъй като пандемията все още далеч не е приключила, струпването на хиляди хора в затворено пространство за четири дни е доста далеч от най-добрата епидемиологична практика.

Днес GSMA, която организира събитието, обяви своя план за здравна безопасност, като стигна дотам, че го маркира като "Обвързана общност". Това означава да правим всички неща, с които вече свикнахме като носенето на маски, измиването на ръцете и опитите да не си кашляме в лицата, но има и някои специфики.

Най-важната от тях е, че за влизане ще се изисква доказателство за отрицателен тест на Covid (бърз антиген), който ще бъде изцяло управляван от приложението MWC. Тъй като това вероятно ще бъде предпоставка за влизане в Испания изобщо, това всъщност не е допълнителен проблем. Тестовете се считат за валидни само 3 дни, което означава, че повечето хора ще трябва да направят поне още един, докато са в страната.

MWC ще създаде тестови центрове в рамките на конгресния център Fira, където можете да направите своя допълнителен тест. Партньорът за здравните услуги все още не е обявен, но очакваме това да стане през следващите няколко седмици, след което цената на тези услуги ще стане известна. Ще има и редовни температурни проверки, резултатите от които могат да принудят хората да се явят на тест, дори ако предишният им не е изтекъл.

Друга голяма разлика е, че ще бъде въведена строга еднопосочна система на движение, като GSMA използва цялата площ на Fira, въпреки че вероятно ще има по-малко изложители. Надеждите на асоциацията са да има поне 50 000 посетители.

"Работили сме с партньори, здравни органи и медицински специалисти, за да създадем план, който да изгради увереност в нашето завръщане към събитията на живо, заяви Джон Хофман, изпълнителен директор на GSMA. - GSMA безопасно и успешно организира водещи мобилни събития в продължение на много години. От 2006 г. работим в тясно сътрудничество с Host City Parties и Fira Barcelona, за да запазим безопасността на всички на събитията на MWC."

"Работейки заедно с властите в Шанхай, току-що приключихме първата от нашата серия MWC в Шанхай, каза генералният директор на GSMA Матс Гранрид. - Подкрепата на нашите партньори, изложители, борда и местния бизнес беше окуражаваща и всички допринесоха за създаването на безопасна среда, придържайки се към мерките за безопасност. Сега очаквам с нетърпение MWC21 Барселона; време е да обединим мобилната екосистема. Радвам се на дискусиите, които ще излязат от това важно събитие."

Опитът в Шанхай трябва да предложи полезна информация, но събитието в Барселона е много по-голямо и по-международно. Ако миналото лято може да се разглежда като база за случаите на Covid, то те трябва да са на много ниско до края на юни т.г., но психологическите щети са нанесени. Въпреки че присъствието на MWC 2021 не би трябвало да представлява много по-голям риск за здравето от която и да е друга година, през последните 12 месеца бяхме принудени да избягваме много рискове. Остава да видим дали всички обявени предпазни мерки ще успокоят хората достатъчно, за да ги убедят да посетят изложението.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X