Сигурност

AdaptiveMobile: Мрежовите разрези в 5G мрежата водята до нови уязвимости

Иван Гайдаров

Изследване, публикувано от специалистите по мобилна сигурност от AdaptiveMobile, твърди, че цялата допълнителна сложност, създадена от мрежовите разрези, води до нови уязвимости.

Мрежовите срезове включват виртуално разделяне на RAN и ядрото, за да се създадат "виртуални мрежи", които могат да бъдат съобразени с конкретни случаи на употреба. Изглежда, че виртуалните мрежови функции, обхващащи много срезове, имат пропуски в картографирането на идентичностите на приложението и транспортния слой. "Този недостатък в индустриалните стандарти оказва влияние върху създаването на нови възможности за нерегламентиран достъп до данни и организиране на атаки за отказ от услуга през множество срезове, ако те имат достъп до 5G Service Based Architecture", се казва в прессъобщението.

"Тъй като по-голямата част от основната мрежа преминава към облака и ИТ базирана архитектура, това дава възможност на хакерите да използват много по-широк набор инструменти", казва д-р Силке Холтманс, ръководител на изследванията на 5G сигурността в AdaptiveMobile Security, и добавя: "Рисковете, ако този основен недостатък в дизайна на 5G стандартите беше останал неразкрит, са значителни. След като обърнахме вниманието на индустрията чрез подходящите форуми и процеси, се радваме да работим с операторите на мобилни мрежи и общностите за стандарти, за да подчертаем тези уязвимости и да насърчим най-добрите практики за преодоляването им."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X