Сигурност

FCC иска забрана и на частните инвестиции в технологии на Huawei и ZTE

Иван Гайдаров

Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) направи предложение за забрана на използването на оборудване Huawei и ZTE в американските мобилни мрежи, дори ако то е закупено с частни средства, потенциално разширявайки сегашното ембарго, което сега се разпростира основно върху сделките с публични пари.

Комисията призова за обсъждане на предложението за разширяване на обхвата на законодателството, прието през 2019 г., като се заложи забрана и за частни покупки на оборудване от доставчиците, посочени като ненадеждни от американските законотворци.

Ако ходът на FCC успее, това ефективно ще попречи на която и да е американска компания да получи лицензи за използване на оборудване от Huawei или ZTE в своите мрежи.

Редица американски мрежови оператори вече се подготвят да подменят оборудването си, което преди са закупили от тези доставчици, като законодателството предвижда възстановяване на разходите за подмяна на комплектите. Много от тези, използващи китайско оборудване, са регионални или оперират в селските райони на страната. Голяма част от тях призоваха за отстъпки от страна на FCC относно сроковете за замяна на технологиите поради глобалния недостиг на чипове.

В края на миналата седмица беше представен и законопроект, който предлага на FCC да спре да преглежда или одобрява молби, внесени до комисията от Huawei, ZTE, Hytera, Hikvision и Dahua Technology.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X