Скс Решения

„Прегряване“ на кабелния пазар заради Power over Ethernet

Владимир Владков

Технологията Power over Ethernet (PoE) бързо разгръща потенциала си в структурните кабелни системи. Доставянето на електроенергия през кабелите за данни полага основите за още по-интелигентни сгради и приложения от областта на Интернет на нещата. Датчици, WiFi антени, осветление, видеокамери, медицински уреди, аварийни системи и системи за контрол на достъпа, отдалечена поддръжка на машини и съоръжения, терминали, климатици, тънки клиенти и още много други цифрови системи, обяснява Матиас Гербер, маркетинг директор за LAN окабеляването в R&M.

Освен това с помощта на светодиодите осветлението на офис сгради, търговски центрове и концертни зали вече може да работи с PoE. Иновациите като свързано или интелигентно осветление водят и до спестяване на енергия. Освен това осветлението може да се регулира чрез мрежата за данни, така да отговаря на локалните изисквания и персоналните нужди на всеки потребител. Всеки светодиод и LED верига може да имат свой-собствен IP адрес и да бъдат адресирани поотделно.

Друга иновация е свързана с публичните рекламни дисплеи (т.нар. digital signage): дистанционно захранване и управление на светодиоди, видеостени и табла за спортни резултати и др. Това прави възможно излъчването на съобщения, предупреждения за пътния трафик, изображения и реклами и тяхното управление през мрежите за данни.


Енергия по 24 часа на ден

От пускането на PoE предаваната електрическа енергия се увеличи многократно и скоро ще достигне 90 вата. В момента нивото е около 1 ампер на усукан чифт. В бъдеще токът ще се подава през четирите усукани чифта медни кабели за данни (4PPoE). Съответният стандарт IEEE 802.3bt вероятно ще бъде ратифициран до септември 2018 г. Ще има и PoE приложения, изискващи непрекъснато максимална електрическа мощност. Досега пиковите натоварвания продължаваха само няколко секунди или най-много минути, например при стартиране или превключване. В същото време локалната мрежа трябва да продължи да осигурява бърз пренос на данни с 10 Gigabit Ethernet.

Въпросът е дали освен активното мрежово оборудване пасивната кабелна инфраструктура е подготвена за това ново постоянно натоварване. Какъв ефект ще има по-големият ток върху контактите, кабелите и качеството на предаване на сигнала? Възможни нежелани ефекти - кабелните снопове прегряват, ефективността на локалната мрежа спада драстично, контактното съпротивление се увеличава при монтирани по-нискокачествени конектори и розетки. Всичко това може да доведе до прегряване, до искрене и дори унищожаване на кабелната инфраструктура.

Съпротивление на контакт IPC и IDC при усукан меден чифт със сечение 0.14 mm2. Източник: R&M Connections  

Проучване на R&M показва, че широко използваният контакт IPC представлява особена опасност. Той често се използва за терминиране на RJ45 конектори на пач-кабели, но не е подходящ за 4PPoE. При IPC връзките съпротивлението на контакта се увеличава непрекъснато и непредсказуемо, дори ако връзката първоначално сякаш работи добре. Симулациите на R&M показват, че нивата на контактното съпротивление, които са до 50 - 100 mΩ, могат да доведат до прегряване и унищожаване на целия конектор.

Все пак новото поколение PoE предлага огромни възможности за превръщането на сградите в още по-интелигентни и ефективни комплексни системи, допълва Матиас Гербер от R&M, която е публикувала специална „бяла книга“ по темата.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X