Стандарти

Станаха ясни подробности за стандарта Wi-Fi 7

глав

Появиха се нови детайли за технологията Wi-Fi 7, която трябва да замени приетата през септември шеста версия на безжичния стандарт. Главната особеност на задаващото се ново поколение ще е значителен ръст в пропусквателната способност - до 30 гигабита в секунда.

За сравнение последно утвърденият Wi-Fi 6 предлага максимум до 9,6 гигабита. При най-разпространените в стандарти, Wi-Fi 5 и Wi-Fi 4, максималните скорости са съответно 6,7 гигабита и 600 мегабита в секунда.

В Wi-Fi 7 ще се използва технологията CMU-MIMO (Coordinated Multi-User Multiple Input Multiple Output), която е подобрение на MU-MIMO, използвана в последната версия на безжичния стандарт. Тя позволява предаване на данни по осем канала, чиято бройка в CMU-MIMO е увеличена до 16. Т.е. новият стандарт ще позволява стабилни паралелни връзки до повече свързани устройства.

В седмото поколение на Wi-Fi ще се използва и подобрена квадратрична амплитудна модулация. Вместо 1024-QAM (Quadrature Amplitude Modulation), използвана в Wi-Fi 6, ще се премине на 4096-QAM. Този тип модулация представлява сума на две носещи вълни с една честота, но изместени фазово на 90 градуса, всяка от които се модулира поотделно.

Освен това новата технология ще може да използва честотна лента от 6 гигахерца, при запазване на пълноценната поддръжка на 5 и 2,4 гигахерца. Няма информация обаче каква ще е обратната съвместимост на Wi-Fi 7 с по-старите стандарти.

Засега не е ясно и кога ще бъде приет новият стандарт. Според CNet над него работят в Qualcomm, която е част от Wi-Fi Alliance. Първите устройства се очакват след най-рано през 2024 година. Предварителното име на новия стандарт пък е 802.11be.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X