Сървъри

6 нови еднопроцесорни сървъри на Gigabyte разчитат на процесорите AMD EPYC 7002

Владимир Владков

Шест нови системи добави към богатото си сървърно портфолио Gigabyte, като те ще използват процесорите от второ поколение AMD EPYC. Моделите могат да бъдат конфигурирани в разнообразни варианти, така че да обслужват приложения, изискващи интензивни приложения, безотказна работа в центровете за данни и др.

Модели с един процесор
Новите системи с един процесор EPYC 7002 могат да предложат двупроцесорна производителност с множество входове/изходи или сериозна пропускателна способност при обмен на данни с паметта. Същевременно тези сървъри пестят капиталови разходи и енергия, както и разходи за лицензи "на процесор" - например, необходим е само един VMware лиценз за до 64 ядра. За тези сървъри е много подходяща"P" версията на чиповете EPYC, проектирана специално за еднопроцесорни сървъри с отлична стойност за вложените средства, като процесора 7702P, твърдят от Gigabyte.

Този процесор е инсталиран в моделите за вграждане в шкаф R162-Z10 / Z11, като височината му е 1U сървър, но въпреки това има 3 графични карти NVIDIA T4 Серията R162 разполага със128-те PCIe писти I/O, осигурени от процесора EPYC 7002. По този начин R162-Z10 може да поддържа до 10 броя 2,5-инчови флаш диск, заменяеми в оперативен режим ("hot swap"). "С падането на цените на твърдотелни дискове тип NVMe всички сървъри с флаш базирано съхранение като R162-Z10 (а и моделът H252-Z10) стават все по-атрактивни за масови бизнес инсталации.

Серията шасита R162 разполага с три нископрофилни разширителни слота PCIe 3.0 x16 отзад, които могат да се използват за поддръжка на три графични карти NVIDIA T4. По този начин сървърите могат да обслужват разнообразни изчислителни натоварвания, за виртуална десктоп инфраструктура (VDI), машинно самообучение и др.

Системaта G242-Z10 е с височина 2U, която използва пълноценно 128-те PCIe шини на чипа EPYC за четири разширителни гнезда PCIe Gen 3.0 x16 за графични карти (всеки графичен процесор е свързан директно към процесора чрез PCIe). Общият брой дискове за съхранение са 4 броя отпред 3.5" SATA / SAS дискове, два 2.5" твърдотелни дискове "отзад и отделно има два слота M.2 на дънната платка. "Тъй като всяко гнездо за графичен процесор е с височина 1,5U, позволяваща отлично въздушно охлаждане, системата е изключително гъвкава за използване с различни графични карти с активно или пасивно охлаждане", допълват от тайванския производител.

Многомодулният сървър H252-Z10 също е еднопроцесорен и е подходящ за HPC среди. Тази машина има четири "hot-plug" гнезда за еднопроцесорни сървърни модули, достъпни от задната страна на сървъра, както и 24 броя 2.5-инчови гнезда за NVMe устройства отпред (по 6 към всеки модул).

Всеки еднопроцесорен модул разполага и с 3 разширителни слота PCIe Gen 4.0 и Gen 3.0, позволявайки на клиентите за използват отличното съчетание на ценово ефективна процесорна мощност, памет, бързо съхранение и LAN свързаност за облачни / уеб хостинг среди или за банкови/финансови приложения, коментират от Gigabyte. Машината включва и управляващ контролер (Chassis Management Controller, CMC модул) и CMC LAN порт за по-удобно управление и намаляване на окабеляването.

Сървъри за периферните центрове за данни в 5G ерата
В ерата на 5G комуникациите и облачните услуги, когато трябва да се пренасят все по-големи обеми данни за изключително кратко време (като автономните коли, облачни игри с AR / VR функционалност, интелигентен видеоанализ и други приложения), все повече изчислителна мощ е нужна в периферията на мрежата, така че да се намали времето за реакция и, съответно, закъсненията.

Сървърни системи от серията H242 са многомодулни машини с чипове AMD EPYC, които се отличават с висока плътност - изчислителните мощности са побрани в шаси с половин дълбочина, проектирано за инсталации в ограничени пространства, например в телекомуникационен шкаф. Всяко 2U шаси е снабдено с 4 гнезда за модули с половин дълбочина, в които е поставен процесор AMD EPYC. Модулите поддържат голямо количество памет, високоскоростни твърдотелни дискове и разширителни слотове. Конфигурациите на тези "Edge" машини са две: H242-Z10 с плъзгащи се модулни рейки с достъп отзад и H242-Z11 с преден достъп до тях.

"Системата е идеална за организации, които желаят да разпределят своите изчислителни възможности по света, а не да разчитат само на централизирана информационна система. Така техните инсталации могат да бъдат разположени в сървърни стаи или шкафове в регионални или локални офиси, за да се намали латентността и подобри качеството на техните онлайн услуги", твърдят от официалния дистрибутор на сървърите Gigabyte за България SG-Computers Engineering.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X