Операторски Технологии

Технологиите LPWA са нож с две остриета за европейските телекоми

Владимир Владков

Изключително конкурентният, но и доста фрагментиран европейски пазар на междумашинни комуникации (М2М), базирани на клетъчни мрежи, ще достигне 416,5 милиона свързвания до 2023 г., показва ново проучване на ABI Research. За да се отличат, европейските мрежови оператори ще трябва да се ориентират към бизнес модели и все по-конкурентните технологии LPWA, за да запазят и да увеличат пазарния си дял.

„Макар че клетъчните LPWA свързвания като NB-IoT и LTE-M ще заемат голям дял от M2M комуникациите в Европа през 2023 г., операторите ще са изправени пред нарастващата конкуренция на неклетъчните технологии като SigFox и LoRa, заяви Райън Харбисън, анализатор от ABI Research. Фокусирайки се върху дефинирането на сценарии за употреба и предоставяйки решения с добавена стойност, които надграждат услугата „свързване“, операторите могат да предоставят диференцирани пакети както на собствения си пазар, така и на международни клиенти. Именно затова европейските телекоми трябва не само да познават своя бизнес, но и да разберат бизнеса на своите потенциални клиенти, за да открият потенциални пазарни ниши.“

Освен това операторите знаят, че европейският пазар е силно повлиян от инициативите и регулациите на Европейския съюз, допълва анализаторът. От 86 милиона свързани през клетъчни мрежи M2M устройства в края на 2017 г. 67,4% са свързани с телематика и други приложения за транспорта, особено отнасящи се до инициативата eCall на ЕС за наличието на свързани устройства във всеки нов автомобил, които да изпращат информация от сензора до агенциите за спешна помощ при катастрофа. Двайсет и две на сто от всички връзки са в областта на умния град и други инфраструктурни проекти, стартирани от инициативата на ЕС Smart Grids Task Force, подпомагаща разработката и внедряването на смарт енергийни мрежи. Оператори като Orange, Deutsche Telekom и Vodafone са разгърнали NB-IoT мрежи именно защото тези големи вертикални категории попадат точно в „обхвата“ на NB-IoT за нерегулярно изпращане на малки количества данни. 

„Европейските оператори разбират, че свързаността е най-евтиният масов критерий, затова изместват усилията си към дългосрочната стойност, която тези връзки генерират, коментира Харбисън. M2M стратегията на Vodafone е фокусирана върху засилване на собствените облачни услуги, а не върху свързаността, а Deutsche Telekom и Orange създадоха собствени IoT лаборатории и тестват IoT прототипи за специфични приложения. Фокусирайки се върху тези нови технологии и пазарни възможности, европейските мрежови оператори могат да извлекат максимална стойност от предоставяните решения.“

Сред проучваните в доклада на ABI Research телекоми са още EE, холандската KPN, френските SFR и Bouygues Telecom, Telecom Italia, Telefónica, Telenor и TeliaSonera. У нас Vivacom се насочи към изграждане на LoRa базирани мрежи и вече показа няколко работещи IoT проекта, включително със "Софийска вода" за дистанционно отчитане на улични водомери. След пилотната LoRa мрежа в София, действаща от края на ноември 2017 г., операторът завърши съвместно с Nokia LoRa мрежи в Пловдив и Варна, ориентирани към разнообразни IoT приложения. Телекомът обяви планове да създаде LoRa мрежи в още 9 града, сред които са големи областни центрове като Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Габрово, Враца и Плевен, както и в няколко курорта, включително Несебър и Банско. Операторът планира да създаде и собствена техническа лаборатория VIVACOM Tech Lab, която да дава възможност на стартиращи компании и на установени партньори на телекома да тестват услугите си в реална среда с действащи технологии от най-ново поколение, осигурени от Vivacom, заяви през април главният технически директор на компанията Радослав Златков.


Технологиите LPWA са нож с две остриета за европейските телекоми

© Владимир Владков, Networkworld.bg

Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги” на "A1 България" 

"А1 България" пък реши да се спре на технологията Narrowband IoT (NB-IoT). Според компанията основ- ните предимства на технологията са свързани с по-ниски разходи за устройства, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие на закрито, оптимизиран пренос на данни, двупосочна комуникация, ниско времезакъснение, висока сигурност на връзката и качество на предлаганите услуги. А1 демонстрира в Монтана няколко пилотни системи, разчитащи на NB-IoT комуникации, включително за градско осветление, умни контейнери за отпадъци, управление на паркоместа и следене качеството на атмосферния въздух.

„Технологично сме готови (да предлагаме такива решения)“, сподели по време на представянето в Монтана Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги” на "A1 България" (тогава все още работещ под името "Мтел").

Решението за контрол на въздуха може да отчита нива на замърсяване с различни газове, както и с прахови частици, като и да измерва температура и влажност. Услугата за умно управление на отпадъци е подходяща за общини и сметосъбиращи компании. С помощта на датчици тя автоматично идентифицира степента на запълване на контейнерите за смет. Системата предлага автоматизирани изчисления на маршрут и навигация, базирани на анализ на информация, като също така предлага отчет за сметосъбиране до клиентите. Използването ѝ спестява времеви ресурс, а във финансов аспект може да намали с до 70% разходите за сметосъбиране, уверени са от телекома.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X