Операторски Технологии

Концепцията SD-WAN пренасочва глобалните мрежи към приложния слой

Владимир Владков

След навлизането на софтуерно дефинираните мрежи в центровете за данни сякаш дойде време софтуерът да измести и „сърцето“ на глобалния интернет – маршрутизаторите. Дали обаче многомилиардният пазар на MPLS устройства ще изчезне, или само ще свие обема си, притиснат от много по-гъвкавите и ефективни софтуерни технологии SD-WAN? Това бе основаната тема на дискусията между анализатори и доставчици на SD-WAN решения по време на конференцията на NetEvents EMEA “Иноватори в облака, IoT, AI и сигурността“.

Стартиращи компании, някои от които с 2-3-годишна история зад гърба си, но и гиганти в технологичната сфера като Cisco и Nokia вече разработват и предлагат на операторите, но и на големите корпорации решения тип SD-WAN (Software Defined WAN), често използвайки и акронима ASN (Appplication Specific Network), като тези решения осигуряват бърза и приоритизирана връзка с приложенията, без значение през какви устройства преминават. Около 50% от ИТ приходите скоро ще бъдат генерирани от решения, свързани с облачни платформи за приложения, заяви Скот Райнович, анализатор от Futuriom.


Концепцията SD-WAN пренасочва глобалните мрежи към приложния слой

© Владимир Владков, Networkworld.bg

Скот Райнович, анализатор от Futuriom.

Според него мрежа, специфична за дадено приложение (ASN), представлява софтуерна мрежа, която свързва приложенията, без да изисква управление на хардуерни устройства, операционни системи или сървъри. „За разлика от VPN тунелите ASN свързаността може да бъде предоставена автоматизирано от приложения в облака, без да се налага ръчно конфигуриране на хардуерни устройства“, обяснява Райнович.

Предизвикателства пред мрежите

Все по-голяма част от мрежовия трафик се пренася към облачни платформи, затова расте и търсенето на широколентова свързаност, на защитена и криптирана свързаност (заради все по-големия брой отдалечени потребители и географски разпределена структура на големите компании). Предизвикателство е и управлението на мултиоблачна среда, което все по-често води до задръстване именно на връзките с глобалната мрежа (WAN).

Нуждата от пропускателен капацитет в WAN частта расте непрекъснато, но бюджетите не растат, дори намаляват. Увеличават се притесненията за сигурността, търсенето на сигурна и надеждна свързаност към облачните приложения също расте. Надеждната глобална интернет свързаност е голямо предизвикателство, както и бързата работа на приложенията, допълни Скот Райнович от Futuriom.

Експоненциално нараства и броят на свързаните в мрежата устройства (IOT датчици, свързани коли, умни домашни електроуреди и др.). В резултат традиционните WAN връзки се сблъскват с все повече проблеми, пренасяйки този нарастващ трафик. Това поражда нуждата от разгръщане на нови архитектури, технологии и автоматизация в WAN мрежите. „Просто трябва да преминем в „приложния слой“, коментира Филип Грифит от NetFoundry - компания, отделила се преди 3 години от оператора TATA Communications.

Традиционните VPN не са най-добрите решения за индустриални IOT приложения, като над 70% от анкетираните от Futuriom са убедени в това. „Очевидно е, че крайните потребители искат да намерят по-лесен и по-сигурен начин да свържат датчиците към облака“, допълва Райнович. „Корпоративните мрежи са изградени така, че разчитат на маршрутизатори, но е нужно много ръчна работа за конфигуриране на устройствата. SD-WAN може да добави интелигентност като горен слой за управление на устройствата“, каза той. С SD-WAN технологията следва приложенията, а не устройствата, действа като хъб, свързващ всички елементи.

Едно от големите предимства на SD-WAN спрямо MPLS e много по-евтиното устройство с качен софтуер – например, ако SD-WAN решение струва около $250 000, за MPLS компанията трябва да даде 4 пъти повече – над 1 милион долара, обясни Райнович. Според него SD-WAN пазарът расте много бързо и още през 2018 г. ще достигне $1 милиард.


Концепцията SD-WAN пренасочва глобалните мрежи към приложния слой

© Владимир Владков, Networkworld.bg

MPLS няма да отмре скоро

Използването на нови решения обаче не означава непременно, че трябва да изхвърлим старите „на боклука“. Напротив, операторите и клиентите им не трябва да се отказват от своите MPLS мрежи и услугите тип Carrier Ethernet. Оптималният сценарий представлява комбинация от различни технологии, която решава специфичните проблеми на дадена организация. Архитектурите, изградени на базата на SD-WAN, обединяват всички достъпни решения като LTE, MPLS, WiFi и други, давайки възможност за сегментиране на трафика, посочи Атчисън Фрейзър, главен маркетинг директор на стартиращата компания Versa. „Пазарът на MPLS е на обща стойност около $50 милиарда и той няма да се свие толкова бързо“, допълни Рик Търнър, анализатор от Ovum.


Концепцията SD-WAN пренасочва глобалните мрежи към приложния слой

© Владимир Владков, Networkworld.bg

Рик Търнър, анализатор от Ovum.

IDC: SD-WAN ще растат с 40% годишно през следващите 5 години

Независимо дали потребителите искат да стабилизират свързаните с облака ресурси, да управляват по-добре отдалечени мрежи или просто да обновят своята WAN среда, софтуерно дефинираните WAN технологии (SD-WAN) са в списъка с бъдещи покупки. Доказателство за това е фактът, че този сегмент на мрежовия пазар ще достигне $4,5 млрд. долара и ще нарасне с 40,4% средногодишно за периода от 2017 г. до 2022 г.

Само през 2017 г. приходите от SD-WAN инфраструктурата са скочили с 83,3%, достигайки $833 млн., според анализа на IDC. Подобен доклад на Dell’Oro Group предвижда, че приходите от софтуерни SD-WAN компоненти, включително контролери и виртуални мрежови функции, ще нарасне почти двойно по-бързо от хардуерния пазар. През следващите 5 години приходите от SD-WAN софтуер ще растат със средногодишен темп от 41%, докато при хардуера той е 21%. Скоростта, с която се внедрява технологията SD-WAN, е наистина впечатляваща, смята Брандън Бътлър от IDC.

“Пазарът на SD-WAN е в много ранен стадий и ние очакваме той да постигне значителен растеж до 2022 г.” IDC установи, че корпоративните клиенти добавят все повече услуги SaaS и IaaS и затова ще гледат на SD-WAN като начин за „интелигентно автоматизиране на преноса на трафика от отделните приложения към поделенията на компаниите, отказвайки се от традиционните WAN архитектури и бекхол свързаността на интернет и облачния трафик към локалните центрове за данни. Вместо това те се насочват към все по-широкото използване на широколентов интернет и други мрежови преносни среди в клоновете (4G/ LTE и 5G) за ценово ефективно предоставяне на приложения.“

Потребителите, които искат да надградят и оптимизират своите WAN мрежи, базирани на MPLS, клетъчни и широколентови мрежи, ще открият, че това става много по-лесно с SD-WAN, каза Бътлър. Намаляването на разходите на клиентите, които не си купуват нов хардуер, но по-лесно поддържат по-евтина свързаност чрез интернет, Ethernet или LTE, са важни потенциални предимства на SD-WAN.


© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X