Операторски Технологии

Лагерът на Тръмп преразгледа плана си за национализиране на 5G

Владимир Владков

Перспективата за национализиране на 5G инфраструктурата в САЩ отново се появи, след като кампания за преизбиране на президента Доналд Тръмп подкрепи предложение, което първоначално бе премахнато през 2018 г. след яростна реакция на индустрията.

Politico съобщи, че предложената схема ще даде на правителството контрол над 5G спектъра, за да създаде пазар на едро, от който операторите ще купуват капацитет. Представителят на кампанията „Тръмп” е заявил пред Politico, че планът ще „намали разходите” и ще помогне за разширяване на достъпа до 5G в селските и недостатъчно обслужваните райони на страната.

Администрацията на Тръмп за първи път подхвърли идеята през януари 2018 г. като част от предложението да се конкурира по-ефективно с Китай в надпреварата за 5G.

Подновяване на темата от предизборната кампания я постави в противоречие с официалните лица от администрацията в Белия дом, която бързо отхвърли първоначалния план в полза на подхода за свободен пазар след ожесточена критика от председателя на Федералната комисия по комуникациите (FCC) Аджит Пай и мобилните оператори.

През миналия месец Тръмп изрази отново загрижеността си за доминиращото положение на 5G, критикувайки американските оператори, че „изостават“ при разгръщането на мрежата от следващо поколение и призовавайки ги да „увеличат усилията си“.

Въпреки това, критиците, включително Пай, бързо потвърдиха, че се противопоставят на идеята за национализация на мрежата като средство за постигане на напредък: в Twitter Пай повтори изявление си от януари 2018 г., в което твърди, че „пазарът, а не правителството, е най-добре позициониран“ да стимулира иновациите и инвестициите”.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X