Операторски Технологии

Готови ли сте за 6G?

Владимир Владков

Подобно е желанието за прогрес на най-добрите специалисти, без дори да са стартирани масови 5G услуги. Всъщност има смисъл да се говори за ползите, които би донесло 6G, за да се избегне “зашеметяването“ със скорости на теглене от мрежата и появата на объркващи символи, индустрията трябва да гледа далеч отвъд хоризонта. Всъщност въпросът е не кога ще се появи следващото G, a кога реално ще имаме нужда от него?

"5G няма да може да се справи с броя на „нещата“, които са свързани с мрежата след няколко години, смята Скот Пети, главен технически директор на "Vodafone Великобритания". Сега трябва да започнем да мислим за 6G и имаме хора, които вече участват в групите по стандартизиране.“

Това е може би проблемът, пред който ще сме изправени в бъдеще - обемът на „нещата“, които ще бъдат свързани с интернет. Както отбелязва Пети, при 5G става дума да бъдеш по-голям, по-лош и по-слаб. Скоростите на теглене от мрежата ще бъдат по-големи, надеждността ще бъде по-добра, а латентността почти няма да съществува, но тежестта на „нещата“ почти със сигурност ще повлияе. Днешните мрежи не са изградени с мисъл за толкова много обекти.

Опитът да се намери консенсус за растежа на IоT е доста трудна задача, има толкова разнообразни прогнози. Всеки предвижда едно и също нещо - че броят на устройствата ще нараства по необичаен начин, но разликата в числата варира с милиарди.

Използвайки най-новия доклад за мобилност на Ericsson, екипът е изчислил, че клетъчните IoT връзки ще достигнат 4,1 милиарда през 2024 г., от които 2,7 милиарда ще бъдат в Североизточна Азия. Това е огромен брой свързани обекти и растежът ще се ускори на годишна база. Но тези преценки са правени на база онова, което знаем днес, а броят на IоT устройствата ще бъде много по-зависим от новите продукти, услуги и бизнес модели, които ще се появят, когато хората разполагат с 5G инструменти, с които да си „играят“. Кой знае какъв може да бъде растежът?

 

Ръст на IoT

Друг важен аспект е появата на нови устройства. Днешните IоT устройства допринасят за толкова незначителна част от общия клетъчен трафик по света, че не попадат в радара на операторите. Но с нови приложения и продукти за области като безопасност на движението, автоматизирани превозни средства, дронове и промишлена автоматизация ситуацията ще се промени. Тъй като IоT става все по-масово и комплексно, изискванията за данни може да се увеличат, увеличавайки натиска върху мрежите.

Пети предполага, че през следващите няколко години това ще бъде един от сериозните катализатори за промяна на комуникационната индустрия и ще дефинира сценариите за 6G. Но кой знае какво ще бъде суперприложението за 5G или какви нужди всъщност ще ни тласнат към следващата еволюция на мрежите. По-ефективното използване на спектъра почти сигурно ще бъде един от параметрите. Според Пети това ще помогне за справяне с цунамито на „нещата“, но има много нови научни факти, които трябва да бъдат взети под внимание.

Рано или късно индустрията ще трябва да спре да „се продава“ под мантрата „по-голяма, по-лоша, по-бърза“, тъй като скоростите ще станат нерелевантни. Ако днес имате силна и стабилна 4G връзка, няма много неща, за които тя да ви послужи. Малко са приложенията или видеоклиповете, които ще изискват от потребителя да има 5G мрежа, функционираща правилно - нещо, към което търговците от телекомуникационните компании ще трябва да се адаптират през следващите години, тъй като се опитват да убедят клиентите да преминат към 5G договори.

4G и днешната визия за 5G винаги са били за превръщане на „тръбата“ в по-голяма и по-бърза, защото това са изискванията на телекомите, които се опитват да отговорят на изискванията на потребителя. 6G може да се измерва в различни KPI, например енергийна ефективност.

Според Алън Карлтън, управляващ директор на европейския бизнес на InterDigital, стремежът към по-голяма скорост и повече данни е предимно “самоналожен“. Следващото G може да се определи като това, което индустрията иска да стане. Телекомуникационните компании ще трябва да мислят за други начини за продажба на свързаност на потребителите, но все пак рано или късно ще трябва да го направят.

Голямото нещо за 5G е, че ние все още „драскаме“ по повърхността на нейните способности. „Още не сме стигнали до 5.0G, каза Карлтън. И оттук идва част от объркването.“

Всъщност 5G днес е на практика LTE-A Pro. Говорим за модулация 256-QAM и Massive MIMO, но това не е много по-различен разговор в сравнение с 4G. С публикуването на версия 16 на стандарта и бъдещите групи стандарти, работещи по теми като виртуализация, милиметрови вълни и цялостна цена на притежание (TCO), бъдещите фази на 5G ще обещават много повече.

Следващата стъпка не е задължително всичко да стане по-бързо, по-надеждно или с по-малка латентност. Следващото G може да означава изчезване на всички кабели. Оптиката не е „гъвкава“ стока и макар да е фантастична, защо ни е нужна? Защо следващата визия за свързване да не е тази, в която няма да има никакви кабели?

Подходът на Карлтън към бъдещето на свързаността е малко по-различен от нормата. Това е индустрия, която е „очарована“ от самите тръби и стремежа да доставя услуги по-бързо, но тези работни групи и органите по стандартизация придвижват промяната в полза на индустрията. Не е задължително нещо да се прави по-бързо, за да можете да таксувате по-скъпо.

Връщайки се към идеята за енергийна ефективност, това със сигурност е нещо, което вече беше предложено. IEEE проведе поредица конференции в Калифорния, които се занимават с този въпрос, тъй като доставянето на 1000X повече данни естествено ще консумира повече енергия. Вероятно няма да е 1000X по-скъпо, но е изключително трудно да се предскаже какви ще бъдат бъдещите нужди от енергия. Малките клетки не консумират толкова енергия, колкото традиционните обекти, но трябва да има много голям брой, за да задоволят търсенето. Тук има много различни елементи (например каква е средата или РЧ спектър), но отново това е малко неизвестно.

Може би това е област, в която правителствата ще започнат да се мислят? Особено в европейските и северноамериканските пазари, които са по-чувствителни към въздействието върху околната среда (с изключение на пръв поглед на Тръмп).

Ако повторим възгледа на Пети, не знаем непременно спецификата на това как телекомуникационната индустрия ще бъде подложена на стрес и напрежение в рамките на шест или седем години. Тези промени ще формират катализатора на промяната, преминаването от 5G към 6G, която може да се окаже желание за енергийно по-ефективни решения или може да бъде свят без кабели.

Ако се насочим към Северно море, 6G вече привлече вниманието на хората от Северна Европа. Още през април 2018 г. Финландската академия на науките обяви пускането на 6Genesis, осемгодишна изследователска програма, която да насочи индустрията към 6G. Изследователските групи ще започнат да проучват технологии и услуги, които са невъзможни за постигане в днешния свят, а голяма част от тях ще се въртят около изкуствен интелект.

От другата страна на границата, в Швеция, тези нови технологии привличат вниманието на Ericsson. Според Магнус Фродих, ръководител на Ericsson Research, области като квантови изчисления, изкуствен интелект и периферни изчисления правят огромни скокове напред - нещо, което само ще се увеличи с подобрена свързаност. Това са областите, които ще определят следващото поколение и какво може да се постигне в дългосрочен план.

„Едно от новите неща, за които трябва да се мисли, е комбинацията от неограничена свързаност като ресурс, съчетана с ниска латентност и по-мощни изчисления, казва Фродих. Никой не знае как ще работим с това, но така може да се дефинира следващото поколение мобилни устройства.“

Разбира се, предвиждането на 6G може да се окаже и доста просто. След няколко години може би всички ще се разхождаме с очила за добавена реалност, а холографските пашкули ще заместят телевизорите ни. Ако съществуват такива сценарии, може би отново ще се позовем на старата мантра на телекомуникационната индустрия за „по-голяма, по-бърза мрежа“. Една група, която разчита именно на това, е финансираната от ЕС Terranova, която вече разработва решения, които да позволяват мрежова връзка в терахерцовия диапазон и скорости до 400 Gbps.

Друга област, която трябва да се разгледа, е идеята за периферните изчисления и всеобхватността на изкуствения интелект. Според Карлтън от InterDigital AI ще бъде във всеки, като интелигентността ще е вградена в почти всяко устройство. Това е визията на интелигентната икономика, но за да може изкуственият интелект да заработи, както е обещано, латентността ще трябва да бъде много по-ниска, отколкото можем да мислим днес. Това е друго изискване за бъдещата свързаност, но без нея интелигентната икономика няма да бъде нищо повече от нюанс на обещаното.

И, разбира се, колкото повече интелект вкарваме в устройствата, толкова по-голямо е напрежението върху компонентите. В крайна сметка повече процесорна мощност ще бъде изместена от устройствата в облака, изграждайки в случая бизнес сценария за разпределени изчисления и алгоритми за самообучение, хоствани в периферията. Това е друг аспект, който трябва да бъде разгледан, и може да се спори, че 5G ще може да задоволи някои от тези изисквания.

Изкуственият интелект и интелигентната икономика имат потенциал да се превърнат в катализатор за промяна, което ни принуждава да преосмислим напълно как се проектират, изграждат и обновяват мрежите. Още не знаем със сигурност, но повечето биха предположили, че изискванията на изкуствения интелект ще окажат натиск върху мрежата по същия начин, по който видеото „стресира“ 4G.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X