Операторски Технологии

Cisco придобива доставчик на иновативна технология за оптичен пренос

Иван Гайдаров

В търсене на начини за разширяване на своето портфолио от оптични системи, Cisco възнамерява да придобие Acacia Communications за около 2,6 млрд. долара. Ако сделката стане факт, тя ще е най-голямата, откакто доставчикът изкупи AppDynamics за 3,7 млрд. долара през 2017 г.

Acacia разработва, произвежда и продава високоскоростни кохерентни оптични интерконекторни продукти, които са проектирани да трансформират мрежи, свързващи центровете за данни, облачните доставчици и тези на различни услуги. В Cisco са добре запознати с работата на Acacia, тъй като са един от най-големите ѝ клиенти. Сред останалите клиенти на оптичната компания са Nokia Oyj, Huawei и ZTE.

"С нарастването на пропусквателния капацитет в епохата на множество облачни среди, технологиите за оптично свързване стават все по-стратегически", коментира Дейвид Гьокелер, изпълнителен вицепрезидент и генерален мениджър на мрежовия бизнес и сигурността на Cisco, и добавя: "Това придобиване ще ни помогне да повишим ефективността на нашето портфолио, за да отговорим на изискванията и на най-взискателните ни клиенти."

"За Cisco една от ключовите причини за осъществяването на тази сделка беше кохерентната технология на Acacia - фантастичен термин, който означава възможността за изпращане на оптични сигнали на дълги разстояния", допълни Бил Гартнър, старши вицепрезидент на бизнеса с оптични системи на Cisco.

В допълнение, Acacia използва силициевата фотоника като платформа за интегриране на множество фотонни функции за кохерентна оптика, пише Gartner в свой материал за придобиването. "Използвайки напредъка в силициевата фотоника, всяко ново поколение кохерентни оптични продукти позволява по-високи скорости на предаване на данни, по-ниска изисквана мощност и по-висока производителност", обясняват анализаторите.

Последните изследвания на IHS Markit показват, че интерконекторите за центрове за данни са най-бързо развиващият се сегмент в сферата на кохерентните приемо-предавателни устройства.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X