Операторски Технологии

Какво е Li-Fi и какви предимства има технологията?

Иван Гайдаров

Очаква се Li-Fi (технология за безжична комуникация, която използва светлина за предаване на данни между устройства) да навлезе на масовия пазар още през 2021 г., приблизително когато трябва стандартът да бъде ратифициран. За това напомни изпълнителният директор на pureLiFi Алистър Банъм пред Mobile World Live. Очаква се случаите на първоначално навлизане да се развият в области, които са обект на постоянно нарастващ интерес и търсене на услуги, включително игри, VR, AR и смесена реалност.

"Светлината може да направи VR технологията наистина безжична", смята Банъм, обяснявайки, че технологията "предлага по-бързи скорости, по-ниска латентност и липса на смущения при безжична комуникация, които помагат за преодоляване на технологичните предизвикателства, позволявайки на VR и AR продуктите да станат напълно мобилни и надеждни".

Технологията може също така да навлезе бързо на пазара на мобилни телефони, тъй като осигурява "1000 пъти по-голяма честотна лента на целия радиочестотен спектър, безпрецедентна конфиденциалност и надеждни комуникации без смущения".

Текущо внедряване

Компанията pureLiFi има повече от 200 внедрения на технологията в световен мащаб, обхващащи 16 различни случая на използване, като Li-Fi е особено популярна в отбранителния и индустриалния сектор заради нейните качества, свързани с неприкосновеността на данните и цялостните нива на сигурност.

Тази седмица PureLiFi завърши кръг на финансиране от 18 милиона долара, който включва участие на базираната в Сингапур инвестиционна компания Temasek и Шотландската инвестиционна банка. "Тази инвестиция ще позволи pureLiFi да създаде Gb/ Li-Fi светлинни антени за мобилните устройства и осветителната индустрия и да доближи стандарта до обикновения потребител", заявява Банъм и добавя, че компанията вече е разработила продуктите, необходими за интеграцията на Li-Fi в потребителски устройства и осветлението, и на този етап не планира друг кръг за набиране на средства.

Предимства и недостатъци

Банъм изтъква възможността за доставяне на мулти-гигабитни скорости на данни за мобилни устройства като едно от най-големите предимства на Li-Fi технологията, отбелязвайки, че тя може да намали латенцията спрямо Wi-Fi цели три пъти. Той обръща внимание и по посока сигурност на данните, като отбелязва, че "светлината може да се съдържа и обезопасява във физическо пространство".

"Фактът, че Li-Fi не може да работи в джоба ви, може да се разглежда като недостатък. В същото време потребителите нямат нужда от комуникация с данни с висока честотна лента, когато не използват телефоните си. Затова и Li-Fi няма напълно да замени съществуващите технологии за прехвърляне на радиосигнали", смята той.

През октомври 2017 г. компанията демонстрира как работи технологията, като представи Li-Fi XC USB донгъл и точка за достъп. По-късно продуктът беше използван в мрежово изпитание от O2 UK.

Консултантската компания Global Market Insights прогнозира, че пазарът на Li-Fi ще генерира 75 милиарда долара до 2023 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X