Мобилни Мрежи

Европа има нужда от по-добра, не от по-строга регулация

Владимир Владков

Шефовете на най-големите операторски групи в Европейския съюз призоваха за последователна цифрова индустриална политика, наред с мерките за намаляване на разходите за разполагане на фиксирани и мобилни мрежи.

Телекомите обикновено имат претенции към регулаторите и не пропускат случай да ги заявят. На конференцията на индустриалната група ETNO в Брюксел се състоя поредния двубой.

В изявлението на Асоциацията на европейските мрежови оператори ETNO са очертани 4 области, така че да се осигури оптимално използване на цифрови комуникационни мрежи за стимулиране на промените в индустрията и обществото.

Предложените мерки включват обща индустриална политика за подпомагане на бизнеса в региона, така че той да се конкурира успешно на глобалната сцена; мерки, позволяващи "европейска иновация" в данните за IoT и изкуствения интелект; правила за намаляване на разходите за разгръщане на мрежовата инфраструктура; мерки за преодоляване на фрагментирането на телекомуникационния пазар.

Сред шефовете, подписали документа, са Тимотеус Хотджис (Deutsche Telekom); Ник Рийд (Vodafone Group); Стефан Ришар (Orange); Хосе Мария Алварез Палете (Telefonica); и Сигве Бреке (Telenor), Атанас Добрев (Vivacom), Томас Арнолднер (A1 Telecom Austria Group) и др.

"В момента виждам сериозен дисбаланс. Наясно съм със сложността на процеса. Не ви мразя (ЕК), процесът наистина е доста сложен", е заявил Томас Арнолднер, главен изпълнителен директор на A1 Telecom Austria Group.

Това е основният проблем, с който се сблъскват регулаторите в определени региони. Технологиите се движат с темпове, които властите трудно могат да проследят. Много е лесно да се каже, че регулациите трябва да се прилагат по-бързо, но процесът на гласуване на решения е спънка.

Роберто Виола, генерален директор на DG Connect в Еврокомисията посочи, че страните в ЕС са демократични и правилата не се налагат силово. При диктатурите регулациите и законодателството могат да бъдат въдени бързо, но при по-разумните общества правилата трябва да базирани на доказателства. След установяване на основните градивни блокчета на правилата бъдат установени, следващата стъпка е демократичен процес, който включва преминаване на тези правила през съответните парламентарни механизми.

Това означава, че трудно се намира балансирано решение. Създаването на GDPR например отне 6 години, но днес обществото иска по-бързи промени и е много активно още в ранните етапи на създаването на законите.

"Не се нуждаем от повече или от по-малко регулация, нуждаем се от по-добра регулация, която да е адаптирана към обществото", добави Арнолднер.

Това е постоянната дилема за телекомите. Повечето регулации, които определят днешното състояние на индустрията, са написани преди десетилетия. Този режим е силно ограничителен по своя характер и е предназначен за аналогова ера. Арнолднер смята, че някои от настоящите клаузи в регламента за конфиденциалност ePrivacy, които ще бъдат въведени през следващите месеци, също са силно рестриктивни. Те не са проектирани като отворени правила, позволяващи регулирането да се адаптира към развитието на технологиите.

Това не само създава неудобния регулаторен свят, в който живеем днес, където правилата са от отминалата ера, но и възпрепятства иновациите. Гъвкавостта е ключова, ако Европа иска да се конкурира с лидери в момент като САЩ, Корея и Китай в световната цифрова икономика.

"Ние трябва да сме още в начало, да определим стандартите, които трябва да се спазват, заяви Петър Де Сътър, евродепутат и председател на работната група за вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO). - Не можем да зададем стандарти и регулации, ако технологията вече е налице."

Това демонстрира проблема с регулирането. По-голямата част от регулациите са създадени за технологии, които вече са преминали своя връх. Базата за тези иновациите отдавна е разработена, иноваторите се фокусират върху фини настройки на технологиите. Тогава е твърде късно, за да имат регулациите съществено материално въздействие върху основите на технологията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X