Операторски Технологии

Huawei с първи голям договор за доставка на 5G оборудване в Германия

Иван Гайдаров

Huawei Technologies сключи споразумение да изгради част от 5G инфраструктурата на Германия, засилвайки позициите си в най-голямата европейска икономика, въпреки призивите достъпът на компанията до местните мрежи да бъде ограничен.

Telefónica SA, един от трите основни мобилни оператора в Германия, обяви в сряда, че планира да използва оборудване от Huawei и Nokia при изграждането на своята 5G мрежа с уточнението, че оборудване трябва да отговаря на правителствените стандарти за сигурност.

"Telefónicа се стреми да изпълнява в максимална степен политически дефинираните насоки в областта на сигурността, като едновременно с това не изостава във въвеждането на 5G технологията", обяснява Клаус Шулце-Льовенберг, говорител на телекомуникационната компания.

От телекома акцентират, че Nokia и Huawei ще бъдат "еднакво отговорни" за доставката на 5G оборудването, като изборът на доставчици за по-чувствителната част от мрежата се очаква в рамките на следващата година.

Telefónica е първият местен телекомуникационен оператор, който публично обявява партньорството си с Huawei за 5G оборудване. Компанията е един от основните доставчици на безжичен интернет в страната, заедно с Deutsche Telekom AG и Vodafone Group PLC.

Новината идва на фона на разгорещени политически дебати относно това дали страната трябва да позволи на Huawei да доставя оборудване за мобилни мрежи на местни компании или да застанат на позицията на САЩ.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X