Мобилни Мрежи

Qualcomm и ZTE осъществиха разговор през 5G NR мрежа

Владимир Владков

Qualcomm Technologies и китайският производител на мобилно оборудване ZTE заявиха, че са осъществили 5G базиран гласов разговор през мрежа от типа New Radio (VoNR).

Двете компании разглеждат 5G гласовите услуги като фундаментални за мобилните оператори, а VoNR разговорите са важна стъпка в еволюцията на мобилната индустрия от междинния стандарт Non-Standalone към пълнофункционалния Standalone. Това ще позволи на операторите да предоставят висококачествени гласови услуги без да разчитат на VoLTE.

VoNR разговорът е осъществен през декември 2019 в съответствие със спецификациите 3GPP Release 15 в спектралния обхват 2,5GHz (n41), като е използвана базова станция ZTE 5G NR и 5G смартфон с тестови форм фактор, разчитащ на комплексния чип на Qualcomm Snapdragon 5G модем-РЧ система. В България A1 също използва такава базова станция преди Нова година, за да демонстрира 5G базирано управление на ръцете на робот в столичния Мол София.

"Това постижение ни позволява да подкрепим целта си да отключим способността на 5G да подхрани възможностите за свързване в световен мащаб, заяви Дурга Малади, старши вицепрезидент и генерален мениджър за 4G/5G в Qualcomm Technologies. - Ние сме поели ангажимент да продължим напредъка в областта на 5G, което ще стимулира иновациите и икономиките по целия свят."

Предишните сътрудничества между двете компании включваха първата в света система за тестване на данни за оперативна съвместимост (IoDT) за 5G NR, като те демонстрираха връзка за данни, базирана на стандарта 3GPP R15, в Китай през ноември 2017 г. Отново в Китай двете компании демонстрираха на живо на 5G мрежови услуги, базирани на търговска система от край до край в обхвата под 6GHz през февруари 2019 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X