Мобилни Мрежи

Telenor България получи първия у нас сертификат Best in Test на umlaut

Владимир Владков

Консултантската компания Umlaut връчи първия си за България сертификат Best in Test на Telenor България. По своя методология, използвана в 120 страни по света, Umlaut е анализирала в продължение на 24 седмици (от май до ноември 2019 г.) представянето на трите основни мобилни мрежи у нас, като комплексната оценка включва над 80 KPI показателя. При тестовете са взети около 31,9 милиона проби, направени в 94,5% от градските райони и в 50,7% от извънградските зони на страната, като освен населените места са взети проби и от основите пътища.

Според изчисления комплексен показател най-добре с изживяването на потребителите се е справила мобилната мрежа на Telenor България, за което Umlaut връчи специален сертификат и награда на главния изпълнителен директор на Теленор Джейсън Кинг и на главния директор "Технологии" на оператора Владимир Радойчич. "На практика мрежата на Теленор постигна много висок резултат от 888 точки от 1000 възможни, като е съизмерима с мрежите на DT в Германия и е по-добра от мобилните мрежи в Норвегия и Финландия, коментира Хакан Екмен, изпълнителният директор на Umlaut. Консултантската компания има над 300 милиона инсталации по целия свят, откъде събира проби за качеството на мрежите, като целта е да има "датчик" на всеки 50-и жител на планетата.

Част от успешното представяне на Telenor България се дължи и на продължаващите инвестиции на оператора в мобилната 4G мрежа. Подобрени са над 1000 от базовите станции, включително чрез добавяне на нови РЧ ресурси, а освен това подобренията са направени в над 600 населени места у нас, така че всички потребители да получат еднакво добро изживяване, коментира Владимир Радойчич. Подобрената 4G мрежа е довела до 22,8% ръст на активните 4G потребители, а близо 86% от целия трафик от данни преминава именно през нея (над 50% са поточни услуги на музика и видео). Освен това все повече устройства поддържат технологията VoLTE, стартирана от оператора през 2019 г., а впоследствие допълнена от технологията за видеоразговори през LTE (ViLTE). Това е довело четворен ръст на гласовите разговори през тази технология и към края на 2019 г. VoLTE разговорите са достигнали над 12% от целия гласов трафик в мрежата ни, заяви Радойчич.

Цялата презентация от връчването на наградата можете да видите във Facebook видеото на Computerworld

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X