Операторски Технологии

Как 5G променя собствеността върху мрежовата инфраструктура?

Иван Гайдаров

С навлизането на 5G технологиите, телекомуникационния сектор започна да се променя кардинално, а операторите все по-често поглеждат към възможностите за споделяне на инфраструктура. Към днешна дата се очертават две ясни насоки на еволюцията на индустрията:

- 5G налага разработването на различна мрежова стратегия. За разлика от предишните поколения мрежи, 5G внедряването не е свързано само с разполагането на повече станции и увеличаване на капацитета. В случая става въпрос за преосмисляне на цялата мрежова архитектура, която трябва да стане значително по-гъвкава. Високите изисквания за капацитет, които има 5G, ще налагат използването на малки клетки в градове и локации като летища, гари, пристанища и т.н. за допълване на националните макро мрежи. Частните мрежи (например за продажба на корпоративни клиенти) и концепцията за неутрален хост (например за спортни стадиони) са допълнителни примери за диверсификацията, която е в ход.

- Отделяне. Традиционният вертикално интегриран модел на собственост върху мрежата, при който операторите притежават и контролират цялата пасивна и активна инфраструктура, се допълва от различен подход, когато частите са собственост и се управляват от трета страна.

С навлизането на 5G става обичайно операторите да са под постоянно задълбочаващ се финансов и пазарен натиск, тъй като финансирането, нужно за изграждане на инфраструктурата, се увеличава драстично в условията на интензивното преминаване към новата технология. Колко ще струва всичко това? Доклад, публикуван през 2019 г. от GSMA Intelligence, прогнозира разход от около 1 трилион долара за 5G между 2019 и 2025 година.

Това оказва огромно влияние върху разходите на телекомуникационните оператори, особено предвид ниския ръст на приходите. В резултат, индустрията беше подтикната да търси множество начини да поддържа разходите си под контрол. Най-обсъжданите досега са доброволното споделяне на мрежа, виртуализацията и преминаването към RAN. Но тъй като 5G отваря нови модели за мрежова инфраструктура, трябва да се вземат предвид и нови операционни модели - споделяне на малки клетки (или партньорства с общинските власти); стартиране на частни мрежи; създаване на неутрални хостове. Докато към днешна дата сделките за продажба и лизинг на инфраструктура са по-често срещани, то в бъдеще структурното разделяне на активите е друга възможност, която си струва да се обмисли.

Колкото и да са нови тези 5G модели, индустрията вече има примери, които да ги демонстрират.

O2 Чехия

През 2014 г. PPF Group, местен фонд за частен капитал, купи O2 Чехия от Telefonica и отдели мрежата (частна собственост, известна като Cetin) от бизнеса си на дребно (публично търгуван). Сделката не само доведе нови собственици и инвестиции, но и подобри значително телекомуникационната инфраструктура в страната. Създаването на специализран играч на терена на мрежовата инфраструктура намалява разходите и подобрява достъпа до капитал, така че Cetin увеличава своите капиталови разходи за поддръжка на мрежата с 40% след разделянето. Оттам нататък капиталовите разходи се увеличават с 13% годишно. Това води до повишаване на покритието и подобряване на широколентовите скорости до нива, рядко срещани в Европа.

Reliance Jio

Reliance Industries деноминира своята телекомуникационна инфраструктура, включително активи за клетки и оптични влакна, в отделна компания чрез сделка с частната консултантска организация Brookfield Asset Management. След раздялата Reliance Jio повишава активите си, като размерът на баланса е 33 милиарда долара. Сега, обединявайки всички дигитални субекти в нова компания, Reliance Industries е готова да подобри услугите си и да гарантира на клиентите си по-добро потребителско преживяване. Компанията вече даде да се разбере, че планира да пусне на пазара акциите на Reliance Jio. Новият формат минимизира размера на дълговете на компанията, което завишава пазарната ѝ капитализация.

Telstra

Telstra разгърна своите инфраструктурни активи в нов бизнес, наречен Telstra InfraCo, който управлява мрежова инфраструктура за близо 11 млрд. долата. Telstra започна да смята таксите за вътрешен достъп през фискалната си 2019 г. (годината до края на юни 2019 г.). Това означава, че по същество компанията плаща за достъпа до собствената си инфраструктура. С включването на тези такси приходите на InfraCo нарастват с 51,6% и достигат 4,95 милиарда долара. Сега Telstra планира да прехвърли цялата си мобилна инфраструктура в това вече полуавтономно звено.

TDC Group

Датският оператор беше придобит от консорциум, ръководен от Macquarie, с 34% премия към пазарната му цена и с инициатива за структурно разделяне като един от основните стълбове за създаване на стойност.

Тези примери могат да правят така, че разделянето на мрежата да изглежда доходоносно, но това не е проста рамка, която може да бъде пригодена за всяка ситуация. Това е много сложно и уникално упражнение за всеки оператор и няма как да бъде обобщено.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X