Операторски Технологии

Короновирусът удари и изграждането на 5G мрежата в Китай

Иван Гайдаров

Разширяването на 5G мрежи в Китай също стана жертва на продължаващата епидемия от Covid-19 (коронавирус), съобщава Reuters. Според агенцията няколко тръжни оферти за разполагане на инфраструктура вече са замразени. Въпросните търгове включват шест съществени 5G проекта и се отлагат постоянно от 31 януари насам. В групата влиза програма за индустриален интернет в провинция Гуандун, както и проект в сферата на здравеопазването в провинция Дзянси.

Reuters отбелязва, че веригите за доставки са били засегнати, тъй като най-малко два от основните производители на влакна са базирани в Ухан - град, намиращ се в огнището на епидемията, и поради тази причина поставен под карантина.

Производителят на антени за базови станции Tongyu Communication също е сред китайските компании, изпитващи проблеми в своята верига за доставки заради здравната криза. По-рано обаче, от Huawei увериха, че разполагат с достатъчно резерви от компоненти, които да покрият производството през следващите три до шест месеца.

От China Mobile пък обявиха пред местните медии, че възнамеряват да ускорят внедряването на 5G до края на 2020 г., но също отбелязват, че епидемията може да повлияе сериозно на тези планове.

Като част от мерките за предотвратяване и контрол на епидемията, китайското правителство се обърна към технологичните компании, за да помогне за създаването на единен здравен код.

Финтех компанията Ant Financial Alipay и Tencent вече направиха стъпки в тази посока, като разработиха системи за проследяване на здравето.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X