Операторски Технологии

Google насочва към телекомите новата си облачна стратегия

Иван Гайдаров

Google ще се опита да извлече ползи от интереса на операторите към изчисленията в крайните точки. За целта компанията представи специфична телекомуникационна платформа, която е своеобразен облачен еквивалент на мобилната операционна система Android.

Anthos for Telecom се разполага върху съществуващата корпоративна облачна платформа на Google, като я приближава до ръба на мрежата, за да позволи на операторите да изпълняват приложения от всяко едно място, в зависимост от това кое е най-добро за обслужването на клиентите.

Google заяви, че Anthos for Telecom действа като отворена облачна платформа за мрежови приложения, точно както Android за мобилни устройства. Целта е да се помогне на операторите да избегнат зависимоста си от един доставчик, да ускорят разработването на нови приложения и да улеснят разгръщането им в множество облаци, добавят от технологичния гигант.

Платформата е ключов компонент в новата стратегия на Google - Global Mobile Edge Cloud, която има за цел да предостави на пазар 5G продукти, изградени в сътрудничество с телекомуникационни компании.

Google посочи AT&T като един от първите си партньори, като обяви, че двете организации ще работят заедно за разработване на крайни изчислителни решения за множество индустрии, включително производството, търговията на дребно, транспорта, корпоративните 5G мрежи и игрите. Решенията ще се изпълняват в мрежата на AT&T и ще използват възможностите за изчисления на ръба на Google Cloud, включително AI, машинно обучение и анализи.

Освен това Google стратегически е насочена към продължителен растеж на своя облачен бизнес. Миналия месец компанията предостави финансови подробности за своя облачен бизнес за първи път, показвайки, че приходите му са нараснали от 5,8 милиарда долара през 2018 г. до 8,9 милиарда долара през 2019 година.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X