Мобилни Мрежи

Nokia твърди, че е сред лидерите при 5G патентите

Владимир Владков

Nokia се впусна в битката за 5G патентите, която се води между трите големи производителя, като обяви, че е регистрирала над 3000 патента като основни за мрежите от ново поколение. Само за 2019 г. компанията е вложила около €4,4 млрд. в научно-развойни дейности за тази технология.

В свое изявление компанията обяви, че е декларирала 5G патенти пред европейския институт ETSI, достигайки новия "рубеж" само 6 месеца след достигане на границата от 2000. Nokia посочи още, че нейният принос в иновациите и стандартизирането е на обща стойност €129 милиарда за R&D през последните две десетилетия.

Nokia допълни, че портфолиото от патенти за основни стандарти (SEP) включва един или повече от стандартите 2G, 3G, 4G и 5G, обхващащи повече от 3400 патентни семейства, 3000 от които са от значение за следващото поколение. Те са разработени от Nokia Bell Lads и лицензирани чрез Nokia Technologies, а технологиите са лицензирани за над 200 допълнителни лицензополучатели, "включително повечето големи производители на смартфони и много автомобилни марки". Според Маркъс Уелдън, главен технологичен директор на Nokia и президент на Bell Labs, изобретянита са "критично важни за новата ера на индустриалния Интернет на нещата".

Маркъс Уелдън, главен технологичен директор на Nokia и президент на Bell Labs

© Nokia

Маркъс Уелдън, главен технологичен директор на Nokia и президент на Bell Labs


Другите конкуренти Ericsson и Huawei също често посочват своите 5G патенти като доказателство за своята технологична мощ в битката за глобално лидерство. Наскоро агенция Bloomberg написа, че Huawei е регистрирала над 3500 патента само в Европа, като две трети от тях са подходящи за 5G.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X