Операторски Технологии

Ericsson все още не е засегната от коронавируса, Huawei очаква още по-трудна 2020 г.

Владимир Владков

Два от трите гиганта в телекомуникационната индустрия - шведската Ericsson и китайската Huawei, обявиха финансовите си резултати и очакванията си за 2020 г.

Ericsson осъществи дистанционно общо събрание на акционерите, като шефът Бьоре Екхолм даде предварителна информация за нея. Той говори за постиженията на компанията в 5G, но не подмина темата за пандемията, която обърна всичко "с главата надолу". "Нашият основен приоритет в момента е здравето и безопасността на нашите служители, клиентите и другите заинтересовани страни, каза Екхолм. - Досега не сме отчели материално въздействие върху нашия бизнес, но внимателно следим развитието на обществото."

Въпреки че определението "материално въздействие" е малко неясно, окуражаващо е да се чуе, че нещата все още вървят добре. След това Екхолм добави, че наистина големият световен срив се случва само от месец, така че ефектът му върху основните продукти на Ericsson може и да се забави.

Екхолм сподели няколко числа за 5G, което се превърна в "мантра" сред големите доставчици на телеком оборудване. "В момента имаме 86 търговски споразумения за 5G и 27 задействани мрежи на 4 континента. Ericsson е водеща при разработката на 5G. Не виждам никой пред нас". Последно обявените от Nokia спечелени 5G сделки бяха 69, а Huawei обяви, че общият брой на договорите е 91.

"Лидерската позиция на Ericsson ясно се отразява в нашето патентно портфолио, състоящо се от над 54 000 издадени патенти. Патентите обаче са както по качество, така и по количество; независима адвокатска кантора установи, че Ericsson има водещ дял от релевантните 5G патенти, което е нещо много добро за бъдещето", допълни главният изпълнителен директор на компанията. Той се постара да успокои акционерите, че Ericsson е в силна позиция да издържи на тази буря. Компанията разполага с кешови наличности и се справя добре с набраната 5G инерция.

Същевременно Huawei отчете рекордни приходи, рекордна печалба и рекордни доставки на смартфони, но щатската забрана е повлияла сериозно през втората половина на 2019 г., а 2020 г. ще бъде още по-сложна.

Американската агресия, избухването на епидемията от коронавирус и OpenRAN са само 3 от областите, които бяха споменати от главния изпълнителен директор на Huawei Ерик Сю в годишния доклад за 2019 г.. Той обаче предвиди пулсации, които се превръщат в надигащи се вълни за всички по света, ако конфликтът между САЩ и Китай продължи. "Може да видим безкраен поток от катастрофални последствия. Ако това се случи, нито един играч в глобалната икономика не може да остане имунизиран", допълни Сю.

Той посочи, че китайското правителство няма просто да седи безучастно, докато нейният "шампион в телекомуникациите" бива сложен на "гилотината". Продължаващата агресия срещу Huawei ще се доведе в крайна сметка до реципрочни действия срещу американските фирми, които ще засегнат всички и всеки.

Въпреки че финансовите резултати са много добри засега, но Huawei трябва да се бори с различни предизвикателства. През 2019 г. приходите на компанията са нараснали с 19,1% годишно до $123 милиарда, печалбата се е покачила с 5,6% до приблизително $9 милиарда, а паричният поток е скочил с 22,4% до $13,1 милиарда. Доставените смартфони са надхвърлили 240 милиона през годината, генерирайки 15,3% от приходите на компанията за 2019 г., а около $18,9 милиарда са инвестирани в научно-развойни дейности.

По отношение на бизнеса на групата за операторски технологии, приходите й са нараснали с 3,8% на годишна база до приблизително $41,8 милиарда. Huawei е подписала 90 търговски 5G договора в целия свят и е доставила над 600 000 5G базови станции.

Най-непосредственото въздействие от американската забрана е върху бизнеса на компанията със смартфони. Въпреки че доставките през 2019 г. са нараснали значително, по-голямата част от тях са от вътрешния пазар в Китай. Сю подчерта, че Huawei няма намерение да намалява международните операции на своята група за бизнес с крайни потребители, която осигурява 54% от общите приходи, но успехът ще зависи от приемането на Huawei Mobile Services (HMS).

Стартирала в края на 2019 г., HMS е екосистемата, която замества Google. Тя ще действа като поддържащ механизъм за разработчиците, както и като пазарно място за взаимодействие с потребителите. Смартфонът е толкова добър, колкото са приложенията, които могат да бъдат инсталирани на него, следователно смартфон бизнесът на Huawei ще зависи на 100% от успеха на тази инициатива.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X