Операторски Технологии

Deutsche Telekom разширява IoT роуминг мрежата в Европа

Иван Гайдаров

Deutsche Telekom постигна споразумения за NB-IoT роуминг с европейските си партньори Swisscom, Telia и Vodafone Group с цел разширяване на обхвата на мрежата до общо 18 държави.

От Deutsche Telekom съобщават, че партньорствата са насочени към търсенето на клиенти за международно покритие и обслужване, тъй като броят на IoT устройства на пазара се увеличава с всеки изминал ден. От телекома очакват да сключат допълнителни споразумения за NB-IoT роуминг и с други оператори в следващите месеци.

Deutsche Telekom ще предлага мобилен IoT роуминг в девет от своите пазари (Германия, Холандия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Гърция, Полша и Хърватия). В допълнение към системата влизат мрежите на Swisscom в Швейцария и Лихтенщайн, тези на Telia в Дания, Финландия, Норвегия и Швеция, както и мрежата на Vodafone в Испания, Италия, Германия, Холандия и Великобритания.

"Нашите клиенти се нуждаят от устойчива роуминг среда за мобилните си IoT внедрявания, за да предоставят устойчиви услуги през международните граници", казва Рами Авидан, SVP IoT в Deutsche Telekom, и добавя: "Това им позволява да се възползват от икономии от мащаба, тъй като ще продължават да разширяват бизнеса си."

Стимули за мобилен IoT

Роумингът в стандартизирани LPWA мрежи се счита за изключително важен за задвижването на пазара, тъй като производителите са насочени към покритие без сътресения, когато разполагат с мобилни IoT устройства на множество пазари.

Пазарът получи допълнителен тласък през юни 2019 г., тъй като основните оператори AT&T, Orange, Swisscom и KPN активираха роуминг на LTE-M мрежа, другата стандартизирана LPWA IoT технология, в техните съответни инфраструктури, с цел да се осигурят по-добра свързаност в Европа и Север Америка.

IoT роумингът ще бъде изключително важен за много отрасли, като проследяване на индустриални активи, интелигентно измерване или управление на отпадъците, където решенията ще трябва да работят на много пазари.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X