Мобилни Мрежи

Великобритания работи върху създаването на глобален технологичен алианс

Иван Гайдаров

Правителството на Обединеното кралство търси начини да намали зависимостта си от китайски технологии. За целта се разработва идея за създаване на съюз с девет други държави, чиято цел ще бъде разработване на 5G оборудване и проправяне на пътя за нови участници на този пазар, съобщава The Times.

Позовавайки се на правителствени източници, изданието информира че правителството се е обърнало към САЩ относно евентуалното създаване на клуб "D10", състоящ се от 10 демократични страни, обединяващи ресурси и инвестиции в технологии, включително 5G оборудване.

Алиансът ще се основава на сегашния модел на G7, глобална междуправителствена икономическа организация, в която влизат Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ. В технологичното обединение място се очаква да намерят още Южна Корея, Индия и Австралия.

Една от обсъжданите към момента възможности е да се използват държавни средства за стимулиране на компаниите във въпросните държави, което би могло значително да разшири участието на нови доставчици. Засега основните конкуренти на Huawei на европейския 5G пазара са Ericsson и Nokia.

Huawei отново под обстрел

През януари британското правителство разреши ограничено участие на Huawei при изграждането на местната 5G инфраструктура - предимно в нечувствителните части на мрежата. Миналата седмица обаче темата отново беше поставена на дневен ред, след намесата на представители на американската администрация.

В средата на май Вашингтон ограничи достъпа на Huawei до компоненти, които дори да са произведени извън САЩ използват американския софтуер и технологии. Тези санкции накараха Великобритания да преосмисли възможното им въздействието върху мобилните мрежи в страната.

Опасенията на Лондон са, че вследствие на новите забрани Huawei ще използва по-евтини и слабо защитени компоненти, което ще окаже влияние върхи сигурността на цялата телекомуникационна инфраструктура.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X