Операторски Технологии

Nokia затвърждава лидерските си амбиции в OpenRAN

Иван Гайдаров

Тежката ситуация, в която се озовава Nokia според някои анализатори, може да е леко преувеличена, но благодарение на години на упадък и някои съмнителни технологични решения, промяната в компанията е необходимост. И тя явно вижда възможности за такава в посока OpenRAN - сфера, в която конкурентните доставчици също инвестират, но не и колкото финландската компания.

"Nokia се ангажира да ръководи бъдещето на отворената мобилна мрежа, като инвестира в OpenRAN и Cloud RAN решения с цел да даде възможност за изграждането на здрава телекомуникационна екосистема със силна мрежова производителност и сигурност", заявява Томи Уито, президент на мобилните мрежи на Nokia.

В края на юни доставчикът на мрежовата инфраструктура обяви предстоящото представяне на своето виртуализирано 5G Airscale портфолио за RAN, което беше последвано от нова заявка в началото на тази седмица.

Nokia стана първият от традиционните доставчици на мрежова инфраструктура, който се ангажира да добавя отворени интерфейси в своите продукти, като теоретично позволява на клиентите да добавят оборудване за мрежова инфраструктура от конкурентни доставчици.

Според Габриел Браун от Heavy Reading, това е положителен ход за Nokia. От най-големите доставчици на мрежова инфраструктура, Nokia печели най-много, използвайки нови технологии, а тези съобщения показват, че компанията следи тенденциите сред потребителите, които все по-често говорят за значението на отворените, оперативно съвместими RAN системи.

Браун обаче изтъква, че макар че поддръжката на ORAN интерфейси от глобален доставчик е положителна за OpenRAN, индустрията тепърва ще трябва да види действителната оперативна съвместимост. По думите му някои оператори могат да стартират свои тестови проекти, но едва ли скоро дори най-големите от тях ще мащабират подобен подход.

Експертът посочва също така, че събитието Plugfest, организирано от Telecom Infra Project (TIP) и ORAN Alliance, ще бъде лакмус за интереса на телекомуникационната индустрия към OpenRAN. Заради неяснотите около пандемията от Covid-19 обаче към момента датата на провеждане на конференцията не е известна.

Иначе тази година лабораторията на Deutsche Telekom в Берлин ще бъде трансформирана, за да се съсредоточи върху валидирането на оперативната съвместимост на OpenRAN решения. Това ще бъде основен момент за общността, развиваща тази концепция, тъй като досега оперативната съвместимост е само теоретична. Тam ще бъдат тествани и сертифицирани решения, които отговорят на очакванията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X