Операторски Технологии

Ericsson посочи възможни проблеми със сигурността на отворените RAN

Иван Гайдаров

Ericsson охлади ентусиазма около отворените RAN, твърдейки, че има да се свърши още много работа, за да се неутрализират ключовите рискове пред сигурността, свързани с технологията.

Директорът по сигурността на мрежовите продуктови решения на компанията Джейсън Босуел подчертава няколко области на уязвимост, включително допълнителни рискове от използването на нови интерфейси и мрежови приложения на трети страни.

"Необходими са и допълнителни мерки за сигурност за справяне с новите заплахи, свързани с отделянето на хардуерните и софтуерните функции. Доставчиците трябва внимателно да проучат отворения код, който планират да използват", категоричен е той.

Бозуел подчертава също така, че "сигурността не може да бъде последваща мисъл", застъпвайки се за значението на подхода, основан на риска.

"Сигурните отворени RAN системи може да изискват допълнителни мерки, които все още не са напълно адресирани, надежден стек от софтуер и хардуер и оперативна съвместимост между доставчици с общо разбиране и прилагане на изискванията за сигурност", категоричен е той.

Позицията идва в отговор на ентусиазма от изграждането на отворени RAN, като САЩ са особено запалени по този подход като потенциален алтернативен източник на телекомуникационно оборудване.

Въпреки че е член на O-RAN Alliance, Ericsson няма да изпрати лектори на срещата на върха на Федералната комисия по комуникациите по темата, определена за 14 септември.

Други големи доставчици и оператори, включително AT&T, Dish Network, HPE, IBM, Mavenir, Nokia, Qualcomm, Rakuten, Reliance Jio, Parallel Wireless и Verizon, ще вземат участие.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X