Операторски Технологии

Германия стимулира изграждането на частни 5G мрежи

Иван Гайдаров

Германският регулаторен орган Bundesnetzagentur (Федерална мрежова агенция) или BNetzA, която контролира телекомуникационната индустрия в страната (сред много други индустрии в рамките на нейната компетентност), обяви, че досега е разпределила 74 лиценза на кандидати за разгръщане на частни 5G мрежи (наречени локални мрежи) на 3.7-3.8GHz. До април регулаторът беше разпределил 33 лиценза, което е удвояване на техния брой само в рамките на няколко месеца.

Според прессъобщение от BNetzA очакват честотите да се използват предимно за Индустрия 4.0, "но и в сектора на земеделието и горите". Йохен Хоман, президент на BNetzA, коментира в прессъобщението, че "предоставяйки спектър за локални 5G мрежи, ние създаваме иновативни възможности за предприятията. Има голям интерес към спектъра и ние очакваме голям брой приложения, които предстоят да бъдат представени. "

В отделен документ BNetzA публикува имената и адресите на 35 нови лицензополучатели. Предполага се, че останалите не са дали разрешение на агенцията да оповести публично имената им. Между тях има системни интегратори (NTT DATA Deutschland GmbH), специализирани инженерингови компании, по-близки до основните телекомуникационни технологии (Rohde & Schwarz, Corning Services), производители на автомобили (Audi, Mercedes), телевизионни оператори (Bayerischer Rundfunk), компания за събития (Deutsche Messe AG, която оперира панаирите в Хановер) и др.

Клонът на Huawei в Германия, базиран в Дюселдорф, също е в списъка с получателите на лицензи, но не е ясно за какво ще използва честотата китайският доставчик. Засега се предполага, че тя ще бъде използвана за развойна дейност.

Има други компании, които публично заявяват, че са закупили спектър за частни 5G мрежи, но по някакви причини имената им не фигурират в списъка на BNetzA. Според по-ранна публикация на The Wall Street Journal тази група включва най-малко производителите на автомобили BMW и Volkswagen, индустриалният конгломерат Robert Bosch GmbH, химическата компания BASF и авиокомпанията Lufthansa.

Междувременно BnetzA е успяла да приключи и процеса на консултации, стартиран през юли, относно това как най-добре да се използват честотите 24.25 - 27.5 GHz за "локални 5G мрежи". Те са насочени основно към развитието на Индустрия 4.0 и IoT.

Когато предприятията и субектите от публичния сектор активно изграждат свои собствени частни 5G мрежи, това повдига въпроса за амбициите на 5G операторите да изградят възможности за бизнес употреба на техните публични 5G мрежи. Някои оператори всъщност участват в изграждането на частните мрежи. Например Vodafone Deutschland работи с Lufthansa Technik за изграждането на 5G мрежа в самолетния хангар на летище Хамбург. В повечето случаи обаче мобилните оператори са изцяло изключени от процеса. Nokia вече заяви публично, че нито един оператор не е участвал в частния 5G проект на Deutsche Bahn, националната железопътна служба на Германия.

Чрез отваряне на 5G честоти за изграждането на частни мрежи BNetzA и нейните колеги в Япония и Великобритания помагат за популяризирането на 5G в света на бизнеса и ускоряват разгръщането на новата технология. Първоначално това може да се окаже не толкова добро развитие за телекомуникационните оператори, които са направили големи 5G инвестиции. Те трябва да си зададат някои трудни въпроси за това как да оптимизират своите предложения към бизнес клиенти, особено когато започне преминаването към самостоятелни 5G мрежи.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X