Операторски Технологии

Реална ли е нуждата от 5G и IoT?

Иван Гайдаров

По-рано през месеца GSMA Intelligence проведе уебинар, в рамките на който беше обсъдено дали производителите имат апетит за нови услуги. В него участие взеха компании като Reliance Jio, Verizon, AWS и Siemens - добър микс от IoT екосистемата.

Mobile World Live пък проведе по-широка Тематична седмица на Интелигентно производство и Индустрия 4.0. Ето какви изводи правят от интернет платформата.

Дълготрайно въздействие на Covid-19

Трудно е да се игнорира какво се случва в момента по света и как лицето на производството ще се промени завинаги заради необходимостта от дигитална трансформация. Според Азад Сингх, шеф на глобалните решения за мобилност в Reliance Jio, обаче има и друг аспект, който трябва да се вземе предвид - намаляването на човешкото присъствие в производствените съоръжения. Има консенсус, че настоящата криза засилва необходимостта от гъвкаво производство, което лесно се адаптира към промените, и важността на умението за събиране и анализ на различни видове данни. Възможността за дистанционно наблюдение и достъп до производствените предприятия никога не е била по-важна не само за постигане на бизнес ползи, но и за спасяване на човешки животи.

Данните са ключа

IoT е изцяло свързан и зависим от данни, а в същото време ключов за дигиталната трансформация. По време на сесиите в рамките на тематичната седмица значението на процесите по откриване и събиране на данни е силно подчертано. Устройствата и активите се свързват (с помощта на множество технологии), за да могат да бъдат събрани възможно най-много данни и да се стартира анализ с цел подобряване на процесите. Това е цикъл, в който колкото повече данни се събират и анализират, толкова повече ползи могат да бъдат постигнати. В този ред на мисли не е изненадващо, че най-често внедряваните производствени IoT решения са насочени към данни и контролират качеството, възможностите за автоматизация и опростяването на управлението на веригите за доставки, системите и машините. Изследването Enterprise in Focus показва например, че 50% от производствените компании вече използват AI/ML, тъй като тези технологии помагат на предприятията да постигат по-високи бизнес резултати.

Започнете рано

Докато комерсиалните случаи на използване на 5G все още не са много разпространени, Моиз Бадри, продуктов мениджър за IIoT във Verizon, препоръчва производствените компании да разберат как да използват данните възможно най-рано. Предоставянето на реални примери за това как 5G IoT може да бъде от полза за корпоративните операции е от ключово значение. Verizon и AWS илюстрират това, като си партнират, за да проектират решение, което да позволи крайни изчисления в мрежата Verizon 5G, поддържайки критично важни приложения, което преди това не е било възможно, включително автономно индустриално оборудване и интелигентни фабрики. Ще има различни режими на 5G внедряване, вариращи от нарязване на мрежата до специализирани частни мрежи, но тестването и намирането на оптималния начин за внедряване на 5G вече трябва да е в пътната карта на индустриите.

Крис Уайт, ръководител на проекта на Ford Motor Company 5GEM, коментира, че неотдавнашното партньорство за изграждане на 5G частна мрежа с Vodafone UK е позволило на производителя гъвкавост от гледна точка на данните в сравнение с хардуерния подход. Ричард Винсент, главен бизнес директор на Foxconn, от своя страна подчертава, че кабелните/Wi-FI мрежи не винаги са най-добрите за събиране на данни в реално време. Ако съществуващите частни мрежи, базирани на LTE, преминат към 5G, това ще адресира нуждата от сигурност и стабилност и ще позволи събирането на данни по гъвкав начин.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X