Операторски Технологии

Белгия каза "Сбогом" на Huawei и "Здравей" на Nokia

Владимир Владков

Двата най-големи белгийски оператора обяви тотална замяна на оборудването на Huawei в техните радио мрежи, предпочитайки за доставчик Nokia.

Proximus и Orange Белгия са инвестирали сериозни суми в Huawei, която е изградила споделената им мрежа им за радиодостъп (RAN). След проведен, по думите и на двата оператора, "изключително конкурентен процес, базиран на технологични, оперативни и финансови критерии", компаниите са стигнали до заключението, че не искат да имат нищо общо с китайския производител.

Големият печеливш от това решение е Nokia, която сега получава сделката за изграждането на цялата RAN част от обединената мрежа. Това е както победа за самата Nokia, така и възможност да се докаже спрямо другия голям конкурент в областта - Ericsson. Шведите обаче получиха договора за изграждане на опорната мрежа, като удължиха и рашириха съществуващото си споразумение с белгийските оператори.

"Решението за сътрудничество с Nokia и Ericsson е от решаващо значение за изпълнението на нашата мрежова стратегия, каза главният технически директор на Proximus Герт Стандарт. - Заедно ще работим усилено за изграждането на най-добрата отворена, надеждна и устойчива мобилна мрежа. Освен силно ускорено въвеждане на оптичната ни инфраструктура, тази модернизация ще ни помогне да реализираме амбицията си да изградим най-добрата гигабитова мрежа в Белгия."

"Развълнувани сме да започнем ново партньорство с Nokia, за да създадем най-добрата в класа си, енергийноефективна и устойчива за бъдещето мрежа за мобилен радиодостъп в Белгия, базирана на опорна мрежа, предоставена от Ericsson, за да осигурим най-доброто потребителско изживяване за битови и бизнес клиенти, независимо дали става въпрос за 2G, 3G, 4G или 5G ", каза Ксавие Пичон, главен изпълнителен директор на Orange Белгия.

"Горди сме да подкрепим Orange Белгия в изграждането на модерна Single RAN и 5G мрежа в Белгия, каза Томи Уито, президент на Nokia Mobile Networks. - Като единствен доставчик на радиочастта за тази 5G мрежа, която ще се разгръща в самостоятелен режим (Standalone), ние предлагаме радиото AirScale на Nokia, покриващо целия спектър от 3,5 GHz, предлагайки ултрашироколентова връзка за абонатите на Orange."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X